Артеріальна гіпертензія в контексті судинного ремоделювання: вирішені та невирішені питання - Алипова, Олена Євгенівна; Алыпова, Е. Е.; Alypova, O. E. (ЗДМУ, 2014)
Наводимо огляд сучасної фахової літератури щодо особливостей патологічного ремоделювання судин у різних ланках судинного русла при артеріальній гіпертензії. Проаналізували фактори, що впливають на морфофункціональний стан судинної стінки під час цього захворювання. Наголосили на ролі взаємозв’язку порушень пружно-еластичних властивостей артеріальних судин і мікроциркуляторних розладів як універсальних патогенетичних механізмів становлення, розвитку та прогресування артеріальної гіпертензії. Представлен обзор современной специализированной литературы относительно особенностей патологического ремоделирования сосудов в различных звеньях сосудистого русла при артериальной гипертензии. Проанализированы факторы, влияющие на морфофункциональное состояние сосудистой стенки при данном заболевании. Акцентирована роль взаимосвязи нарушений упруго-эластических свойств артериальных сосудов и микроциркуляторных расстройств как универсальных патогенетических механизмов становления, развития и прогрессирования артериальной гипертензии. The review of the modern literary data concerning features of pathological vascular remodelling in various links of a vascular channel in arterial hypertension is presented. Factors which infl uence on morpho-functional condition of a vascular wall at the given disease were analyzed. The role of disturbances of elastic properties of arterial vessels and microcirculatory disorders as universal pathogenetic mechanisms of formation, development and progressing of arterial hypertension was accented.
Артериальная гипертензия в контексте сосудистого ремоделирования: решенные и нерешенные вопросы
Аrterial hypertension in vascular remodelling context: solved and unsolved questions
Keywords: артеріальна гіпертензія; судинне ремоделювання; артеріальна жорсткість; швидкість поширення пульсової хвилі; мікроциркуляція; артериальная гипертензия; сосудистое ремоделирование; артериальная жесткость; скорость распространения пульсовой волны; микроциркуляция; arterial hypertension; vascular remodelling; arterial stiffness; pulse wave velocity; microcirculation