Стан вегетативної регуляції серцевого ритму та особливості адаптаційних резервів у дітей, хворих на бронхіальну астму - Пашкова, Олена Єгорівна; Шиш, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Проведено аналіз варіабельності серцевого ритму та здійснено оцінку ступеня напруження регуляторних систем організму у дітей, хворих на бронхіальну астму. Доведено, що при бронхіальній астмі у дітей розвивається стан перенапруження та виснаження регуляторних систем організму на фоні помірної активізації симпатичного відділу вегетативної нервової системи. Проведен анализ вариабельности сердечного ритма и осуществлена оценка степени напряжения регуляторных систем организма у детей с бронхиальной астмой. Показано, что при бронхиальной астме у детей развивается состояние перенапряжения и истощения регуляторных систем организма на фоне умеренной активизации симпатического отдела вегетативной нервной системы. The analysis of the heart rate variability in children with bronchial asthma was conducted and the power of strain of the regulator systems was estimated. It was showed that patients with bronchial asthma had exertion and exhaustion of the regulator processes on background of moderate increasing tonus of sympathetic activity of the vegetative nervous system.
Keywords: бронхіальна астма; варіабельність серцевого ритму; показник активності регуляторних систем; діти; бронхиальная астма; вариабельность сердечного ритма; показатель активности регуляторных систем; дети; bronchial asthma; heart rate variability; index of the activity of the regulator systems; children