Варіабельність лактатдегідрогенази сироватки у доношених новонароджених із помірною та важкою гіпоксично-ішемічною енцефалопатією - Клєвакіна, Олена Юріївна; Анікін, Іван Олександрович; Klevakina, E. Y.; Anikin, I. A. (My University, 2020)
Мета роботи: проаналізувати зміни рівня лактатдегідрогенази (ЛДГ) як раннього маркеру ступеня ураження ЦНС у новонароджених з гіпоксично-ішемічною енцефалопатією (ГІЕ). Матеріали і методи. Обстежено 38 немовлят, що знаходились на лікуванні у відділенні реанімації новонароджених обласної дитячої клінічної лікарні м. Запоріжжя з гіпоксично-ішемічною енцефалопатією з II-III ст. за Sarnat, в терміні ≤72 годин після пологів. Пацієнти були розподілені в групи та підгрупи методом випадкового вибору. Середній термін гестації склав 38,70 ± 1,56 тижні, середній вік після народження – 1,10 ± 0,46днів. Групу 1 склали пацієнти з 2 стадією ГІЕ (n=30), підгрупу 2 – пацієнти з 3 стадією (n=8). Хворі обох груп знаходились на традиційній механічній вентиляції легень. У новонароджених обох груп на 3 та 7 добу життя визначали концентрацію ЛДГ у сироватці крові. Проведений порівняльний аналіз вмісту рівня ЛДГ у сироватці крові та проаналізовано діагностичну цінність визначення рівня ЛДГ як раннього маркеру ураження ЦНС у новонароджених з ГІЄ. Результати і обговорення. Аналіз вмісту ЛДГ у сироватці свідчить про те, що в обох групах спостерігається достовірно збільшений рівень ЛДГ на 3 добу життя. У групі 1 цей показник склав – 1151,6 ±123,1 Од/л,у підгрупи 2 – 3568,4± 212,4 Од/л при p<0,01. На 7 добу життя новонароджені 1 групи мали достовірно нижчий вміст ЛДГ – 611,7±86,1 Од/л в порівнянні з показниками 2 групи – 4946,4±263,4 Од/л, при р<0,0003. Спостерігається чітка тенденція до зниження вмісту ЛДГ на 7 добу у малят з помірною ГІЕ– 611,7±86,1 Од/л при p<0,01. У новонароджених з тяжкою ГІЕ вміст ЛДГ на 7 добу порівняно з 3-ю достовірно не зменшується. Висновки. Визначення рівня ЛДГ у сироватці крові має діагностичне значення і відображує рівень тяжкості ГІЕ та може бути використаний для оцінки ступеня ураження ЦНС у новонароджених з ГІЄ. Objective: to analyze changes in the level of lactate dehydrogenase (LDH) as an early marker of degree of central nervous system lesions in newborns with hypoxic-ischemic encephalopathy (HIE). Materials and methods. 38 infants with HIE moderate (grade II) and severe (grade III) according to the criteria described by Sarnat (in the period ≤72 hours after delivery) undergoing treatment in the neonatal intensive care unit at Zaporizhzhia Regional State Children’s Hospital were examined. Patients were randomly assigned to the groups. The average gestation age was 38.70 ± 1.56 weeks, and the average postconceptional age was 1.10 ± 0.46 days. Group 1 consisted of patients with moderate (grade II) HIE (n = 30), group 2 consisted of patients with severe (grade III) HIE (n = 8). Patients in both groups received traditional mechanical ventilation. On the 3rd and 7th day of life, the concentration of serum LDH in both groups was determined. A comparative analysis of serum LDH level was carried out and the diagnostic value of determining the LDH level as an early marker of CNS damage in newborns with HIE was analyzed. Results and discussion. Analysis of the LDH content in blood serum indicates that in both groups a significant increased of LDH level is observed on the 3rd day of life. In group 1, this indicator was 1151.6 ± 123.1 U / l, in group 2 – 3568.4 ± 212.4 U / l at p <0.01. On the 7th day of life, newborns of the 1st group had significant lower value of LDH (611.7 ± 86.1 U / L) compared with the 2nd group – 4946.4 ± 263.4 U / L, p <0.0003. There is a clear tendency of decreasing LDH on the 7th day of life in babies with moderate HIE – 611.7 ± 86.1 U / l at p <0.01. In newborns with severe HIE, level of LDH on day 7 compared to 3 does significantly not decrease.
Variability of serum lactate dehydrogenase in full – term infants with moderate and severe hypoxic-ischemic encephalopathy
Keywords: гіпоксія; ішемія; енцефалопатія; новонароджені; лактатдегідрогеназа; hypoxia; ischemia; encephalopathy; neonates; lactate dehydrogenase