Можливості клініко-нейровізуалізаційної верифікації прогнозу перебігу гострого періоду спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу на тлі консервативної терапії - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Козелкин, А. А.; Кузнецов, А. А.; Kozyolkin, O. A.; Kuznietsov, A. A. (Чорноморський національний університет ім. Петра Могили, 2020)
Мета - удосконалити діагностичні заходи у хворих на спонтанний супратенторіальний внутрішньомозковий крововилив шляхом розробки критеріїв прогнозування раннього клініко-невро- логічного погіршення на підставі порівняльного аналізу шкал інтегральної оцінки тяжкості стану пацієнтів. Матеріал та методи дослідження. Проведено проспективне когортне дослідження 339 пацієнтів (середній вік 64,8±0,6 років) в гострому періоді спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововилива, які були госпіталізовані у відділення гострих порушень мозкового кровообігу Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня №6» Запорізької міської ради в перші 24 години від дебюту захворювання. Діагноз встановлювався за даними клініко-нейровізуаліза- ційного обстеження. Ініціальну тяжкість стану пацієнтів оцінювали за допомогою наступних шкал: National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS), шкала коми Full Outline of UnResponsiveness(FOUR), Glasgow Coma Scale (GCS), original Intracerebral Hemorrhage Scale (oICH), modified Intracerebral Hemorrhage Scales (mICH-A, mICH-B), Intracerebral Hemorrhage Grading Scale (ICH-GS), Intracerebral Hemorrhage Functional Outcome Scale (ICH-FOS). В якості кумулятивної кінцевої точки виступало раннє клініко-неврологічне погіршення, за яке вважали настання однієї або декількох з наведених нижче подій протягом 24 годин з моменту госпіталізації на тлі консервативної терапії: 1) зниження сумарного балу за шкалою FOUR >2; 2) збільшення сумарного балу за NIHSS >4; 3) летальний вихід. Для розробки критеріїв прогнозування використовували логістичний регресійний аналіз та ROC-аналіз. Цель - усовершенствовать диагностические мероприятия у больных спонтанным супратенториальным внутримозговым кровоизлиянием путем разработки критериев прогнозирования раннего клинико-неврологического ухудшения на основании сравнительного анализа шкал интегральной оценки тяжести состояния пациентов. Материал и методы исследования. Проведено проспективное, когортное исследование 339 пациентов(средний возраст 64,8±0,6 лет) в остром периоде спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния, которые были госпитализированы в отделение острых нарушений мозгового кровообращения коммунального некоммерческого предприятия «Городская больница №6» Запорожского городского совета в первые 24 часа от дебюта заболевания. The aim of the study - to improve the diagnostic measures in patients with spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage through elaboration of the prognostic criteria for the early neurological deterioration on the ground of comparative analysis of clinical scales that evaluate the severity of patient’s condition. Materials and methods. Prospective, cohort investigation of 339 patients (mean age 64,8±0,6 years) in acute period of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage was done. The diagnosis was made on the ground of clinical, neurovisualization examination. Initial patient’s condition severity was estimated by using the National Institute of Health Stroke Scale (NIHSS), Full Outline of UnResponsiveness (FOUR) Scale, Glasgow Coma Scale, original Intracerebral Hemorrhage Scale (oICH), modified Intracerebral Hemorrhage Scales (mICH-A, mICH-B), Intracerebral Hemorrhage Grading Scale (ICH-GS), Intracerebral Hemorrhage Functional Outcome Scale (ICH-FOS). The early neurological deterioration was used as a cumulative endpoint. It was detected as onset of one or some events from the following during 24 hours from the admission on the ground of conservative therapy: 1) decrease of FOUR score >2; 2) increase of NIHSS score >4; 3) lethal outcome. Logistic regression and ROC-analysis were used for prognostic criteria elaboration.
Возможности клинико-нейровизуализационной верификации прогноза течения острого периода спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния на фоне консервативной терапии
Possibilities of clinical neurovisualization verification of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage acute period course prognosis on the ground of conservative treatment
Keywords: внутрішньомозковий крововилив; раннє клініко-неврологічне погіршення; прогноз; внутримозговое кровоизлияние; раннее клинико-неврологическое ухудшение; прогноз; early neurological deterioration; functional prognosis; intracerebral hemorrhage