Фармакологічні властивості кальцію і магнію: єдність і боротьба протилежностей - Зайченко, Г.; Горчакова, Н.; Бєленічев, Ігор Федорович; Шумейко, О.; Клименко, О.; Бабак, В.; Zaychenko G.; Gorchakova, N.; Belenichev, I. F.; Shumeiko, O.; Klymenko, O.; Babak, V. (My University, 2023)
В оглядовій статті автори на підставі літературних даних, наведених у видавництвах Scopus, Google Scholar та ін., наводять відомості щодо фізико-хімічних, біохімічних, фармакологічних, клінічних властивостей кальцію і магнію, підкреслюють їх загальну фармакодинаміку, роблять акцент на їх відмінностях та розкривають етапи, характерні для гіпер- і гіпокальціємії і магніємії. Стійкість комплексів магнію з глюкозою і глюкозаміном вища, ніж із кальцієм. Для координаційних сполук магнію з глюкозою більшим є ентропійний внесок, а для сполук кальцію з глюкозою – ентальпійний. Іони кальцію зв’язуються з білками з більшою активністю, ніж іони магнію. Енергія, необхідна для дегідратації магнію, більша, ніж для дегітрадації кальцію. Гіперкальціємія і гіпермагніємія спостерігаються рідше, ніж гіпокальціємія та гіпомагніємія. Розкривається дія препаратів кальцію і магнію на кісткову систему, вплив на серцево-судинну та нервову системи, травний канал. Підкреслюється особливість впливу препаратів кальцію на систему згортання крові, вони також мають протиалергічний вплив. Препарати кальцію впливають на всі фази згортання крові. Протиалергічна дія препаратів кальцію пов’язана зі стабілізацією клітинної мембрани, пригніченням ексудативних реакцій, впливом на систему гіалуронідази зі зміною проникності судин. У магнійуміщуючих засобів більше діапазон впливу серцево-судинних та неврологічних препаратів. Препарати кальцію виявляють позитивний інотропний вплив, підвищуючи силу скорочень міокарду та скелетних м’язів. Препарати кальцію можуть викликати аритмії завдяки надходженню по кальцієвих каналах. Препарати магнію мають протиаритмічну, антифібриляторну і протиішемічну дію. У нервовій системі кальцій може грати роль нейротрансміттера. Препарати магнію мають заспокійливу, анальгетичну, антигіпоксичну, протисудомну дію. Магній також уважають природним антистресовим фактором. Дефіцит магнію може викликати депресію, когнітивні порушення пам’яті, нейродегенеративні захворювання. Наводяться монопрепарати кальцію і магнію, а також комплексні засоби. Серед препаратів кальцію відомі кальцію хлорид, кальцію глюконат, кальцію гліцерофосфат, кальцію лактат. Із препаратів магнію застосовують монопрепарати: магнію сульфат, магнію оксид, магнію гідроксид, а також комплексні препарати: аспаркам, ритмокор, АТФ-форте, магне В6. In the review article, the authors, on the basis of literary data provided in Scopus, Google Scholar, and other publishers, provide information on the physicochemical, biochemical, pharmacological, and clinical properties of calcium and magnesium, emphasize their general pharmacodynamics, emphasize their differences, and reveal the stages, characteristic of hyper- and hypocalcemia and magnesiumemia. The stability of magnesium complexes with glucose and glucosamine is higher than with calcium. For coordination compounds of magnesium with glucose, the entropic contribution is greater, and for compounds of calcium with glucose – the enthalpic contribution. Calcium ions bind to proteins with greater activity than magnesium ions. The energy required for dehydrating magnesium is greater than for dehydrating calcium. Hypercalcemia and hypermagnesemia are observed less often than hypocalcemia and hypomagnesemia. The effect of calcium and magnesium drugs on the bone system, the effect on the cardiovascular and nervous systems, and the digestive tract is revealed. The peculiarity of the effect of calcium medicines. on the blood coagulation system is emphasized, they also have an anti-allergic effect. Calcium drugs affect all phases of blood coagulation. The antiallergic effect of calcium medicines is associated with stabilization of the cell membrane, inhibition of exudative reactions, influence on the hyaluronidase system with a change in vascular permeability. Magnesium-containing agents have a greater range of effects on cardiovascular and neurological drugs. Calcium drugs have a positive inotropic effect, increasing the strength of contractions of the myocardium and skeletal muscles. Calcium medicines can cause arrhythmias due to influx through calcium channels. Magnesium drugs have antiarrhythmic, antihypoxic and antiischemic effects. In the nervous system, calcium can play the role of a neurotransmitter. Magnesium medicines have a sedative, analgesic, antihypoxic, anticonvulsant effect. Magnesium is also considered a natural anti-stress factor. Magnesium deficiency can cause depression, cognitive impairment, and neurodegenerative diseases. There are calcium and magnesium monodrugs, as well as complex means. Calcium chloride, calcium gluconate, calcium glycerophosphate, calcium lactate are known among calcium medicines. From magnesium medicins, monodrugs are used – magnesium sulfate, magnesium oxide, magnesium hydroxide, as well as complex drugs – asparcam, rhythmocor, ATP-forte, magne B6.
Pharmacological properties of calcium and magnesium: unity and struggle of opposites
Бєленічев І. Ф. - ORCID: 0000-0003-1273-5314
Keywords: кальцій; магній; фармакодинаміка; механізм дії; показання; calcium; magnesium; pharmacodynamics; mechanism of action; indications