Возможности антагонистов альдостерона в лечении больных с острым инфарктом миокарда с элевацией ST без ХСН и постинфарктной ХСН с низкой фракцией выброса - Сыволап, В. В.; Лукашенко, Л. В.; Жеманюк, С. П.; Герасько, М. П.; Франскявичене, Л. В.; Сиволап, Віталій Вікторович; Лукашенко, Ланна Віталіївна; Жеманюк, Світлана Павлівна; Герасько, Марина Петрівна; Франскявічєнє, Л. В.; Syvolap, V. V.; Lukashenko, L. V.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
С целью изучения возможностей антагонистов альдостерона в лечении больных с острым инфарктом миокарда с элевацией ST без ХСН и постинфарктной ХСН с низкой фракцией выброса произведён обзор исследований последних лет, посвящённых данной проблеме. Проанализированы данные литературы и результаты многоцентровых рандомизированных контролированных исследований (РКИ), которые позволят расширить не только представления о механизмах действия антагонистов рецепторов альдостерона, но и новых областях их применения в клинической практике. В рандомизированных исследованиях доказано, что по эффективности селективный антагонист альдостерона эплеренон имеет преимущества перед спиронолактоном в улучшении прогноза у постинфарктных пациентов с систолической дисфункцией ЛЖ и/или клиническими признаками СН. З метою вивчення можливостей антагоністів альдостерону в лікуванні хворих із гострим інфарктом міокарда з елевацією ST без ХСН і постінфарктної ХСН із низькою фракцією викиду здійснений огляд досліджень останніх років, що присвячені цій проблемі. Проаналізовані дані літератури та результати багатоцентрових рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), котрі дають змогу розширити не тільки уявлення про механізми дії антагоністів рецепторів альдостерону, але й окреслити нові області їх застосування у клінічній практиці. У рандомізованих дослідженнях доведено, що за ефективністю селективний антагоніст альдостерону еплеренон має переваги перед спіронолактоном у поліпшенні прогнозу в постінфарктних пацієнтів із систолічною дисфункцією ЛШ та/або клінічними ознаками СН. Aim. In order to study the possibilities of aldosterone antagonists in the treatment of patients with acute myocardial infarction with ST elevation without chronic heart failure and post-MI chronic heart failure with low ejection fraction recent researches on this problem were reviewed. The literature data and the results of multicenter randomized controlled trials (RCTs), which will expand not only the understanding of the mechanisms of action of aldosterone receptor antagonists, but also new areas of their application in clinical practice, were analyzed. Conclusions. Randomized studies have shown that the efficiency of the selective aldosterone antagonist eplerenone has advantages over spironolactone in the improvement of prognosis in post-MI patients with LV systolic dysfunction and/or clinical signs of heart failure.
Можливості антагоністів альдостерону в лікуванні хворих із гострим інфарктом міокарда з елевацією ST без ХСН і постінфарктної ХСН із низькою фракцією викиду
Features of aldosterone antagonists in the treatment of patients with acute myocardial infarction with ST elevation without chronic heart failure and post-MI chronic heart failure with low ejection fraction
Keywords: острый инфаркт миокарда; рандомизированные контролируемые исследования; альдостерон; гострий інфаркт міокарда; рандомізовані контрольовані дослідження; Myocardial Infarction; Acute Disease; Randomized Controlled Trials as Topic; Aldosterone