Дослідження гіпоглікемічної активності похідних 3-бензил-8-метилксантину - Білай, Іван Михайлович; Александрова, Катерина Вячеславівна; Левіч, С. В.; Шкода, Олександр Станіславович; Михайлюк, Євгеній Олегович; Юрченко, Дар'я Миколаївна; Данільченко, Дмитро Михайлович; Белай, И. М.; Александрова, Е. В.; Левич, С. В.; Шкода, А. С.; Михайлюк, Е. О.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
В останні роки активізувався пошук протидіабетичних лікарських засобів, що зумовлено поширеністю цукрового діабету, його хронічним перебігом, тенденцією до збільшення кількості хворих, високою інвалідизацією та смертністю. З метою пошуку нових цукрознижувальних лікарських засобів за допомогою внутрішньоочеревинного тесту толерантності до глюкози здійснили дослідження гіпоглікемічної активності похідних 3-бензил-8-метилксантину. Як еталони порівняння використали глібенкламід і метформін. Результати дослідження опрацювали за допомогою сучасних статистичних методів аналізу. Встановили, що найбільш активним виявився н-пропіловий естер 3-бензил-8-метилксантиніл-7-ацетатної кислоти. Це свідчить про позитивний вплив пропоксигрупи ацетатного залишку на гіпоглікемічні властивості. В последние годы активизировался поиск противодиабетических лекарственных средств, что обусловлено высокой распространенностью сахарного диабета, его хроническим течением, тенденцией к росту количества больных, их высокой инвалидизацией и смертностью. С целью поиска новых сахароснижающих лекарственных средств с помощью внутрибрюшинного теста толерантности к глюкозе проведено исследование гипогликемической активности производных 3-бензил-8-метилксантина. В качестве эталонов сравнения использовали глибенкламид и метформин. Результаты исследования обработаны с помощью современных статистических методов анализа. Установлено, что наиболее активным оказался н-пропиловый эфир 3-бензил-8-метилксантинил-7-ацетатной кислоты. Это свидетельствует о положительном влиянии пропоксигруппы уксусного остатка на гипогликемические свойства. In recent years, the search of antidiabetic drugs has intensified, due to the high prevalence of diabetes, its chronicity course, a tendency to increase the number of patients, their high morbidity and mortality. Aim. In order to fi nd new antidiabetic drugs, the hypoglycemic activity of 3-benzyl-8-methylxanthine has been investigated by an intraperitoneal glucose tolerance test. Methods and results. We used glibeclamide and metformin as references. The study results have been processed using the methods of modern statistical analysis. It has been established that n-propyl ester of 3-benzyl-8-methylxanthinyl-7-acetatic acid is the most active compound. Conclusion. This indicates positive impact on hypoglycemic properties of acetic residue propoxy group.
Исследование гипогликемической активности производных 3-бензил-8-метилксантина
The study of hypoglycemic activity of 3-benzyl-8-methylxanthine derivatives
Keywords: ксантини; гіперглікемія; гіпоглікемічна дія; ксантины; гипергликемия; гипогликемическое действие; xanthines; hyperglycemia; hypoglycemic effect