Становлення та реактивність структур періодонту щурів в ранньому постнатальному періоді після внутрішньоутробної антигенної дії - Бурега, Юрій Олексійович; Бурега, Ю. А.; Burega, Yu. O. (ЗМАПО, 2015)
Структури періодонту в нормі забезпечують високий механічний опір жувальному навантаженню при вживанні твердої іжї. Антигенна дія в антенатальному періоді призводить до збільшення вмісту лімфоцитів, а серед них PNA+ лімфоцитів у структурах періодонту. Достовірне збільшення кількості незрілих лімфоцитів викликає зміни мітотичної активності клітин та порушенню співвідношення «фібробласт – фіброцит», що впливає на синтетичну активність фібробластів та неспроможність забезпечувати механічний бар’єр в структурах періодонту, і, як наслідок, до неповноцінної реалізації амортизуючої та сенсорної функцій під час навантажень. Описані зміни можуть бути підґрунтям для виникнення запальних процесів та неопластичних процесів при дії навіть непатогенних чинників, порушення формування щелеп і, в подальшому, – прикусу у дітей. Структуры периодонта в норме обеспечивают высокий механическая защита пародонта. Антигенная нагрузка в антенатальном периоде приводит к увеличению содержания лимфоцитов, а среди них PNA + лимфоцитов в структурах периодонта. Достоверное увеличение количества незрелых лимфоцитов приводит к изменению митотической активности клеток и нарушению соотношения «фибробласт - фиброциты», что влияет на синтетическую активность фибробластов и неспособность обеспечивать механический барьер в структурах периодонта, и, как следствие, к неполноценной реализации амортизирующей и сенсорной функций во время нагрузок. Описанные изменения могут быть основанием для возникновения воспалительных процессов и неопластических процессов при воздействии даже непатогенных факторов, нарушение формирования челюстей и, в дальнейшем, - прикуса у детей. Thus, antigenic antenatal influence leads to the lymphocytes increase content and among its PNA+ lymphocytes in periodontal structures. Significant quantity increase of immature lymphocytes leads to changes of cells mitotic activity and to violation correlation “fibroblast – fibrocyte”, that influence on fibroblasts synthetic activity and disability to provide mechanical barrier in periodontal structure and to inadequate realization of cushioning and sensory functions during loads. Described changes can be a basis for appearance of inflammation processes, jaw formation infringement and, in the future – kids malocclusion.
Развитие и реактивность структур периодонта крыс в раннем постнатальном приоде после внутриутробного антигенного действия
Development and reactivity of rat’s periodontal structures in early postnatal period after fetal antigen action
Keywords: періодонт; фібробласт; щурі; лімфоцит; антиген; периодонт; фибробласт; лимфоцит; крысы; антиген; epithelial cells; lymphocytes; gums; rat; antigens