Діагностична точність ендоскопічного оптичного оцінювання та щипцевої біопсії порівняно з патогістологічними знахідками пухлин товстої кишки, що поширюються латерально - Ткачов, В. С.; Клименко, Андрій Володимирович; Кіосов, Олександр Михайлович; Tkachov, V. S.; Klymenko, A. V.; Kiosov, O. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – порівняти ендоскопічно визначений ямковий патерн і судинний рисунок із патогістологічними знахідками у LST, визначити діагностичну точність методик оптичного оцінювання та щипцевої біопсії. Оцінити зв’язок між розміром, морфологічним типом утворень і наявністю злоякісних змін. Матеріали і методи. Під час дослідження вивчили 80 LST ≥20 мм. Для оптичного оцінювання і стратифікації здійснили експертну ендоскопію з покращеним зображенням із NBI, використали класифікації Paris, Kudo, JNET, Hiroshima. Прицільну щипцеву біопсію виконали з ділянок із найбільш прогресивними змінами. Результати оптичної біопсії та патогістологічного дослідження щипцевої біопсії порівнювали з даними патогістологічного дослідження видалених LST. Статистичні обрахунки виконали в програмі Statistica 13. Результати. До групи 1 залучили 30 пацієнтів із негранулярним типом, до групи 2 – 50 хворих із гранулярним типом LST. Медіана діаметра становила 20 мм (IQR, 20; 25) і 40 мм (IQR, 25; 50); локуси аденокарциноми виявлено у 10 % і 32 % випадків у першій і другій групі відповідно. Визначили кореляційні зв’язки між локалізацією і підтипом LST; між наявністю злоякісних змін, розміром і морфологічним типом утворень. Зіставні показники чутливості (80,0 % / 81,8 % у першій і 76,7 % / 80,0 % у другій групі), діагностичної точності (93,3 % для обох методів у першій і 84,0 % / 86,0 % у другій групі), а також прогностичної значущості визначили для оптичного оцінювання та щипцевої біопсії відповідно. Специфічність ідентична, становила 100 % у першій і 95 % у другій групі. У всіх випадках p < 0,01. Aim. To compare the pit and vascular pattern, determined endoscopically, with histopathological findings in LST, with the calculation of the diagnostic accuracy of optical evaluation and forceps biopsy. To ascertain the relationship between lesion size, morphological type, and the presence of malignant changes. Materials and methods. 80 LST ≥20 mm were included in the study. Expert image-enhanced endoscopy with NBI and utilizing Paris, Kudo, JNET and Hiroshima classifications was employed for optical evaluation and stratification of lesions. Target forceps biopsy was obtained from areas showing the most progressive changes. The data from optical biopsy and the pathohistology of forceps biopsy specimens were compared with the results of the pathohistological findings of removed LST. Statistics were calculated in the Statistica 13. Results. Group 1 comprised 30 patients with non-granular type LST, while group 2 consisted of 50 patients with granular type LST. The median diameter was 20 mm (IQR, 20; 25) and 40 mm (IQR, 25; 50), adenocarcinoma loci were found in 10 % and 32 % in the first and second groups, respectively. Correlations between lesion localization and LST subtype were assessed, as well as between the presence of malignant changes and the size and morphological type of the lesions. Comparative indicators of sensitivity (80.0 % / 81.8 % in the first and 76.7 % / 80.0 % in the second group), diagnostic accuracy (93.3 % for both methods in the first and 84.0 % / 86.0 % in the second group), and also predictive values were revealed for optical evaluation / forceps biopsy, respectively. The specificity was identical and amounted to 100 % in the first and 95 % in the second group. In all cases, p < 0.01.
Diagnostic accuracy of endoscopic optical evaluation and forceps biopsy in comparison with pathohistological findings of colorectal laterally spreading tumors
Ткачов В. С. - ORCID ID: 0000-0002-5583-4921; Клименко А. В. - ORCID ID: 0000-0002-8502-0769; Кіосов О. М. - ORCID ID: 0000-0002-0212-1549.
Keywords: колоноскопія; оптична біопсія; пухлина, що поширюється латерально; прицільна біопсія; колоректальні неоплазії; colonoscopy; optical biopsy; laterally spreading tumor; target biopsy; colorectal neoplasms