До питання про класифікацію фолікулів яєчників щурів - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Ковальчук, Катерина Сергіївна; Hryhorieva, O. A.; Kovalchuk, K. S.; Григорьева, Е. А.; Ковальчук, Е. С. (My University, 2018)
Яєчники як частина жіночої репродуктивної системи грають важливу роль у нормальному та повноцінному функціонуванні організму. Репродуктивна система є дуже чутливою до дії факторів довкілля. Частими причинами порушення у будові та функції яєчників виступають чинники різного походження, а надто – дія та вплив цих чинників на формування репродуктивної системи під час вагітності. Адже внутрішньоутробний період є одним із критичних періодів розвитку організму. Широко застосовуються під час вагітності жіночі статеві гормони, зокрема прогестерон – гормон жовтого тіла, який виконує ряд важливих функцій і є необхідним для нормального перебігу вагітності. Однак наслідки внутрішньоутробного впливу прогестерону на морфогенез та функціонування яєчників плода не досить вивчені. Одним із методів оцінки морфофункціонального статусу яєчників є підрахунок та визначення співвідношення фолікулів на різних стадіях розвитку. Більша частина робіт, присвячених вивченню будови фолікулів та їх розподілу прийшлася на кінець ХХ століття. В основу запропонованих класифікацій фолікулів було взято різні параметри – діаметр фолікула, співвідношення діаметра фолікула та кількість фолікулярних клітин, будова фолікула. Мета. Визначення найзручнішої класифікації фолікулів щурів. Методи. Було проаналізовано літературні дані, включаючи також Міжнародну гістологічну номенклатуру. Результати. Всі класифікації було охарактеризовано та зроблено висновки щодо їх практичного значення при вивченні процесів фолікулогенезу, особливо після дії різних чинників. Підсумок. Вивчення морфофункціональних особливостей фолікулів за різними критеріями допомагає більш детально оцінити зміни у їх будові та функціонуванні та виявити можливі патологічні зміни після дії чинників різної природи, зокрема гормонів. Ovaries, as part of the female reproductive system, play an important role in the normal and adequate functioning of the body. The reproductive system are sensitive to the effects of environmental factors. Among frequent causes of defection in ovarian structure and functions are factors of different backgrounds, and above all - the effect of these factors on the formation of the reproductive system during pregnancy. After all, the fetal period is one of the critical periods of the morphosis. During the pregnancy period female sex hormones are widely used, in particular, progesterone - a hormone of the corpus luteum, which performs a number of important functions and is essential for the normal pregnancy course. So the consequences of intrauterine affection of progesterone on morphogenesis and fetal ovarian functioning have not been sufficiently studied. One of the methods for the morphofunctional status of the ovaries assessment is to calculate and to determine the ratio of follicles at different stages of development. Most part of the publications considering the study of the structure of the follicles and their distribution occurred at the end of the twentieth century. As the basis of proposed classifications of follicles different parameters were taken - diameter of the follicle, the ratio of the diameter of the follicle to the number of follicular cells, the structure of the follicle. Objective. To determine the most convenient classification of rat ovarian follicles. Methods. Literature data was analyzed, including the International Histological nomenclature. Results. The classifications were characterized and the conclusions were drawn about their practical significance for studying the processes of folliculogenesis, especially after the action of various factors. Conclusion. The investigation of morphofunctional features of follicles according to various criteria helps to assess in more detail the changes in their structure and functioning and to identify possible pathological changes after the. various factors impact, in particular – hormones. Яичники как часть женской репродуктивной системы играют важную роль в нормальном и полноценном функционировании организма. Репродуктивная система очень чувствительна к действию факторов окружающей среды. Частыми причинами нарушения в строении и функции яичников выступают факторы различного происхождения, а в особенности – действие и влияние этих факторов на формирование репродуктивной системы во время беременности. Ведь внутриутробный период является одним из критических периодов развития организма. Широко применяются во время беременности женские половые гормоны, в частности прогестерон – гормон желтого тела, который выполняет ряд важных функций и является необходимым для нормального протекания беременности. Однако последствия внутриутробного воздействия прогестерона на морфогенез и функционирование яичников плода недостаточно изучены. Одним из методов оценки морфофункционального статуса яичников является подсчет и определение соотношения фолликулов на разных стадиях развития. Большая часть работ, посвященных изучению строения фолликулов и их распределения пришлась на конец ХХ века. В основу предложенных классификаций фолликулов были взяты различные параметры – диаметр фолликула, соотношение диаметра фолликула к количеству фолликулярных клеток, строение фолликула. Цель. Определение самой удобной классификации фолликулов крыс. Методы. Были проанализированы литературные данные, включая Международную гистологическую номенклатуру. Результаты. Все классификации были охарактеризованы и сделаны выводы относительно их практического значения при изучении процессов фолликулогенеза, особенно после действия различных факторов. Заключение. Изучение фолликулов по различным критериям помогает более детально оценить изменения в их строении и функционировании и выявить возможные патологические изменения после действия факторов разной природы, в частности гормонов.
On the question of classification of rat’s ovarian follicles.
К вопросу о классификации фолликулов яичников крыс.
Keywords: яєчник; білі щури; фолікули; класифікація; прогестерон; ovary; white rats; follicles; classification; progesterone; яичник; белые крысы; фолликулы; классификация; прогестерон