Ефективність неденатурованого колагену II типу при остеоартриті колінного суглоба порівняно з комбінацією глюкозаміну і хондроїтину - Рекалов, Д. Г.; Головач, І. Ю.; Доценко, Сергій Якович; Данюк, Інна Олександрівна; Кулинич, Роман Леонідович; Шевченко, Марина Василівна; Крупко, В. В.; Rekalov, D.G.; Golovach, I. Yu.; Dotsenko, S.Ya.; Danyuk, I. O.; Kulynych, R. L.; et al. (My University, 2023)
Ключову роль у патогенезі остеоартрозу (ОА) відіграє деградація колагену II типу, тому актуальним є пошук засобу, який би зменшував вираженість аутоімунних механізмів деградації. Одним із перспективних хондропротекторів є неденатурований колаген II типу (UC-II), прийом якого сприяє формуванню імунної толерантності. Мета. Встановити швидкість настання клінічної ефективності та порівняти її динаміку протягом 180 днів лікування у UC-II та комбінації глюкозаміну і хондроїтину (Г+Х) у хворих на ОА колінного суглоба II стадії. Матеріали і методи. Досліджено 40 хворих на ОА колінного суглоба II стадії. 1-ша група (20 пацієнтів) приймала препарат UC-II, 2-га (20 пацієнтів) — комбінацію (Г+Х). Для оцінки ефективності лікування використовувалася шкала WOMAC. Результати дослідження. Встановлено, що ефективність препарату UC-II щодо зменшення вираженості больового синдрому, скутості та покращення функціональної здатності колінних суглобів наприкінці лікування була достовірно вищою, ніж у групі Г+Х. Аналіз динаміки показників шкали WOMAC свідчить, що в групі UC-II клінічна ефективність починала виявлятися раніше (через 1 міс лікування), тоді як у комбінації Г+Х — наприкінці 2-го місяця прийому. У групі UC-II, на відміну від групи, що приймала Г+Х, динаміка ефективності характеризувалася більш плавним перебігом і стабільним поліпшенням більшості показників шкали WOMAC. Висновки. Застосування UC-II має перевагу порівняно з комбінацією Г+Х в лікуванні ОА колінного суглоба II стадії, оскільки демонструє достовірно кращий ефект у знеболенні, зменшенні скутості та покращанні основних функцій суглоба. Abstract. Objective. The autoimmune degradation of type II collagen plays the important role in the pathogenesis of osteoarthritis (OA) and searching for a chondroprotective agent that would reduce the autoimmune mechanisms of collagen degradation is actual. The perspective agent is undenatured collagen type II (UC-II), administration of which contributes to the formation of immune tolerance. Purpose. To determine the beginning of clinical effectiveness and its dynamics during 180-day period of treatment of UC-II in compare to glucosamine and chondroitin (G+Ch) combination in patients with Grade II knee OA. Materials and methods: 40 patients with Grade II knee OA were investigated. Main group (20 patients) were administrated the UC-II, comparison group (20 patients) took the combination of G+Ch during 180-day period. WOMAC scale was used to evaluate the effectiveness. Results. The therapy with UC-II demonstrated the significant benefit in reducing pain syndrome, joint stiffness and improving the most indicators of joint function in compare to G+Ch combination in the end of study. The analysis of WOMAC subscales during 180-day period demonstrated the earlier beginning of clinical improvement in UC-II group (after 1 month of treatment), while in G+Ch group – in the end of the 2nd month. The dynamics of efficiency in the UC-II group in compare to G+Ch group characterized by gradual course and stable improvement of the most WOMAC subscales. Conclusions. The administration of UC-II in Grade II knee OA treatment has benefit in compare to G+Ch combination and demonstrates the significantly better effect in pain relief, reduction of stiffness and improvement of the main joint functions.
Effectiveness of undenatured collagen type ii in knee osteoarthritis treatment in compare to glucosamine and chondroitin combination
Keywords: остеоартроз; комбінація глюкозаміну і хондроїтину; неденатурований колаген II типу (UC-II); osteoarthritis; glucosamine and chondroitin combination; undenatured collagen type II (UC-II)