Психоособистісна характеристика жінок з різним ступенем клімактеричних порушень - Луценко, Ніна Степанівна; Мазур, Оксана Дмитрівна; Шаповал, Ольга Сергіївна; Зварич, Л. І.; Єфіменко, Н. Ф.; Lutsenko, N. S.; Mazur, O. D.; Shapoval, O. S.; Zvarich, L. I.; Efimenko, N. F. (My University, 2021)
Перименопаузальний період – це вік найвищого духовного та інтелектуального розвитку жінки, тому нейровегетативні та психоемоційні розлади цього періоду набувають особливого медично-соціального значення і потребують міждисциплінарного підходу. Мета дослідження. Виявити психологічні особливості жінок з клімактеричними розладами легкого та середнього ступенів у перименопаузальному періоді. Матеріли та методи. Комплексно обстежена 51 жінка у перименопаузальному періоді: I основна група – 20 пацієнток зі слабким ступенем КС, II основна – 16 жінок з клімактеричними розладами середньої важкості; контрольну групу склали 15 практично здорових жінок. Ступінь тяжкості КС визначали із використанням модифікованого менопаузального індексу (ММІ) Купермана. Всім пацієнкам проведено психодіагностичне обстеження за допомогою шкал реактивної та особистісної тривожності по Ч.Д. Спілбергу та Ю.Л. Ханіну, тест-опитувальника Г. Айзенка, анкетування «Індекс жіночої сексуальної функції» (FSFI), для оцінки якості життя використовували загальний опитувальник SF-36 (Medical Outcomes Study Short Form). The perimenopausal period is the age of the highest spiritual and intellectual development of a woman; therefore, neurovegetative and psycho-emotional disorders of this period acquire a pecial medical and social value and require an interdisciplinary approach. Purpose of the study. To identify the psychological characteristics of women with mild and moderate menopausal disorders in the perimenopausal period. Materials and methods. A total of 51 women were examined in the perimenopausal period: I main group – 20 patients with a low degree of CS, II main group – 16 women with menopausal disorders of moderate severity; the control group consisted of 15 healthy women. The severity of menopausal syndrome was determined using a modified menopausal Cooperman's index. All patients underwent psychodiagnostic examination using reactive and personal anxiety scales according to Ch.D. Spielberg and J.L. Hanina, G. Eisenko's test questionnaire, the Women's Sexual Function Index (FSFI) questionnaire, used the SF-36 (Medical Outcomes Study Short Form) general questionnaire to assess quality of life.
Psychopersonal characteristics of women with varying degrees of menopausal disorders
Keywords: перименопауза; клімактеричний синдром; менопаузальний індекс; тривожність; сексуальна дисфункція; якість життя; perimenopause; menopausal syndrome; menopausal index; anxiety; sexual dysfunction; quality of life