Синтез, фізико-хімічні та біологічні властивості 5-(7-алкіл-3-метилксантин-8-ілтіометил)-3-тіо-1,2,4-тріазолу - Гілевич, К. Д.; Іванченко, Дмитро Григорович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Сучасна медицина гостро потребує нові антибіотики, які здатні вирішити проблему зростаючої антибіотикорезистентності небезпечних патогенів до ліків, яка має велике соціально-економічне значення і в розвинутих країнах розглядається як загроза національній безпеці. В даний час для антибіотиків будь-якого класу існують мікроорганізми, несприйнятливі до їх дії. А оскільки бактерії мають здатність швидко і ефективно передавати генетичну інформацію, що забезпечує опірність лікарським засобам, то вже з’явилися патогенні мікроорганізми, стійкі до декількох класів препаратів, і їх кількість неухильно зростає. Таким чином, проблема розробки оригінальних вітчизняних препаратів протимікробної дії є перспективною та актуальною. Метою даної роботи є розробка простих лабораторних методів синтезу неописаних в літературі S-заміщених 5-(7-алкіл-3-метилксантин-8-ілтіометил)-4-алкіл-3-тіо-1,2,4-тріазолу та вивчення їх фізико-хімічних і біологічних властивостей. Температуру плавлення визначали відкритим капілярним способом на приладі ПТП-М. Елементний аналіз виконано на приладі Elementar Vario L cube, ПМР-спектри були зняті на спектрометрі Bruker SF-400 (робоча частота 400 МГц, розчинник ДМСО, внутрішній стандарт – ТМС).
Keywords: тези доповідей