Динамічні характеристики обсесій в структурі шизоформних, невротичних та емоційно-поведінкових розладів у дітей - Скрипник, А. С.; Skrypnyk, A. S. (My University, 2023)
Першопричини обсесій у дітей, як з розладами шизоформного, так і з розладами невротичного спектра, доволі широко варіюються, і ідентифікувати їх не завжди є можливим. Проте варто відзначити, що у дітей з невротичними розладами обсесії частіше виникали як наслідок патологічного впливу особисто значущих чинників, тоді як у дітей з розладами шизоформного спектра пусковими для маніфестації обсесієформної симптоматики зазвичай були чинники, не пов’язані з життєвою ситуацією, особистістю та системою відносин хворого. У дітей з емоційно-поведінковими розладами першопричиною обсесій завжди була психотравматизація. Структура обсесій у дітей з розладами шизоформного спектра завжди була «калейдоскопічною » — мінливою та мало залежною від зовнішніх обставин. У дітей з невротичними розладами переважала «растрова» структура обсесій — така, що плавно видозмінювалася від початкової тематики нав’язливостей. У дітей з емоційно-поведінковими розладами переважала «монотонна» тематика обсесій — незмінна протягом усього періоду захворювання, що відображає початкову психотравматизацію. The root causes of obsessions in children with both schizoform disorders and neurotic spectrum disorders vary quite widely, and was not always possible to identify. However, it is worth noting that in children with neurotic disorders, obsessions more often arose as a result of the pathological influence of personally significant factors, while in children with schizoform spectrum disorders, factors unrelated to the life situation, personality and relationship system were usually the triggers for the manifestation of obsessional symptoms the patient. In children with emotional and behavioral disorders, the root cause of obsessions was always psychotraumatization. The structure of obsessions in children with schizoform spectrum disorders should be called “kaleidoscopic” — changeable and undependent on external circumstances. In children with neurotic disorders, a “raster” structure of obsessions prevailed — one that smoothly changed from the initial subject of obsessions. In children with emotional and behavioral disorders the “monotonous” theme of obsessions prevailed — unchanged throughout the entire period of the disease, reflecting the initial psychotraumatization.
Dynamic characteristics of obsessions in structure of schizoform, neurotic and emotional-behavioral disorders in children
Keywords: обсесії; компульсії; психопатологія; невротичні розлади; дитяча психіатрія; obsessions; compulsions; psychopathology; neurotic disorders; child psychiatry