Гіперкальциемія у паліативних хворих з пухлинними процесами - Растворов, Олександр Анатолійович (My University, 2022)
Гіперкальціємія, пов’язана з пухлинним процесом (ГКПП), – частий невідкладний небезпечний для життя стан у паліативних хворих, який без швидкої діагностики та адекватного лікування призводить до погіршення здоров’я і якості життя хворого або й до летального наслідку. ГКПП може розвиватися у 15-40% пацієнтів з поширеними пухлинними процесами [1, 2]. За даними Міжнародного агентства з вивчення раку, кількість нових випадків захворювання у 2020 році склала 19,3 мільйона й 10 млн. осіб померли від онкологічних процесів [3]. У 2020 році 60% всіх нових випадків викликали десять найпоширеніших видів раку, серед них найчастіше визначалися рак молочної залози, рак легень, пухлини товстої та прямої кишки, злоякісні пухлини передміхурової залози, немеланомний рак шкіри, рак шлунку. Найбільш частими причинами летального наслідку були рак легень, злоякісні пухлини товстої та прямої кишки, рак печінки, рак шлунку, рак молочної залози. Онкологічні захворювання щороку розвиваються приблизно у 400 000 дітей [4].