Лікування та профілактика інфекційно-гнійних ускладнень у хворих, оперованих з приводу облітеруючих захворювань артерій нижніх кінцівок - Пономаренко, Олена Василівна; Ponomarenko, E.V. (My University, 2007)
Вивчено чинники, які сприяють розвитку інфекційно-гнійних ускладнень у хворих, оперованих з приводу облітеруючих захворювань артерій нижніх кінцівок. Проаналізовано та науково обгрунтовано структуру і характер зазначеної групи ускладнень після оперативних втручань у таких хворих. Досліджено мікробіологічний спектр ран та імунологічний статус пацієнтів з інфекційними ускладненнями. Доповнено та вдосконалено класифікацію ранової інфекції у хірургії облітеруючого атеросклерозу. Науково обгрунтовано та впроваджено діагностичний алгоритм можливих інфекційно-гнійних ускладнень у реконструктивній хірургії судин. З метою прогнозування розвитку ранової інфекції використано методику інтраопераційної діагностики мікробної контамінації ран і ранового вмісту безпосередньо після розтину шкіри ("чисті" рани згідно з класифікацією Національної дослідницької ради США (NRC)) для цілеспрямованого призначення антибактеріальних препаратів. Розвинуто заходи щодо профілактики та лікування хірургічної ранової інфекції, зокрема, з використанням міопластики ділянки реконструйованої судини з метою інтраопераційної профілактики інфекційно-гнійних ускладнень. Удосконалено рекомендації щодо профілактики їх розвитку у хворих, оперованих з приводу облітеруючих захворювань артерій нижніх кінцівок.
The treatment and prophylaxis of infections purulent complications in patients operated on for obliterating diseases of lower extremities’ arteries
Keywords: інфекційно-гнійні ускладнення; антибактеріальна терапія; infections purulent complications