Оцінювання впливу психологічного стану жінок під час вагітності на рівень пролактину - Сюсюка, Володимир Григорович; Сюсюка, В. Г.; Syusyuka, V. G. (My University, 2014)
За результатами оцінювання психологічного стану 67 вагітних, а саме, визначивши рівень особистісної тривожності, встановлено переважання високого її рівня в 4 рази, а середнього – у 8 разів. Рівень ситуативної тривожності як показник емоційної реакції на стресову ситуацію у 29,8% вагітних був низьким, у 62,7% – середнім та у 7,5% – високим. На підставі проведеного дослідження встановлено статистично достовірно вищий (p<0,05) рівень пролактину (Пр) у вагітних з середньовисоким рівнем ситуативної тривожності (128,11±29,34 нм/мл) у порівнянні з жінками з низьким її рівнем (94,02±24,05 нм/мл). Концентрація Пр у крові вагітних з низьким рівнем ситуативної тривожності залежить від терміну гестації (r=+0,673, p<0,05) та не має зв’язку як з рівнем ситуативної (r=-0,101, p>0,05) і особистісної тривожності (r=+0,339, p>0,05), так і з жодним з показників, які характеризували проведений комплекс психодіагностичних методів оцінювання психологічного стану. У вагітних з середнім та високим рівнем ситуативної тривожності відсутній зв’язок рівня Пр з терміном вагітності (r=+0,183, p>0,05) та наявний позитивний зв’язок з рівнем нейротизму (r=+0,363, p<0,05), ситуативної (r=+0,575, p<0,05) та особистісної тривожності (r=+0,480, p<0,05). Збільшення продукції Пр у даного контингенту жінок є результатом адаптації до стресових факторів, які супроводжують жінку під час вагітності. По результатам оценки психологического состояния 67 беременых, а именно, определив уровень личностной тревожности, установлено преобладание высокого ее уровня в 4 раза, а среднего – в 8 раз. Уровень ситуативной тревожности как показатель эмоциональной реакции на стрессовую ситуацию у 29,8% беременных был низким, у 62,7% – средним и в 7,5% – высоким. На основании проведенного исследования установлен статистически достоверно более высокий (p<0,05) уровень пролактина (Пр) у беременных со средневысоким уровнем ситуативной тревожности (128,11±29,34 нм/мл) по сравнению с низким ее уровнем (94,02±24,05 нм/мл). Концентрация Пр в крови беременных с низким уровнем ситуативной тревожности зависела от срока гестации (r=+0,673, p<0,05) и не имела связи как с уровнем ситуативной (r=;0,101, p>0,05) и личностной тревожности (r=+0,339, p>0,05), так и с показателями, которые характеризовали проведенный комплекс психодиагностических методов оценки психологического состояния. У беременных со средним и высоким уровнем ситуативной тревожности отсутствует связь уровня Пр со сроком беременности (r=+0,183, p>0,05). При этом установлена положительная связь с уровнем нейротизма (r=+0,363, p<0,05), ситуативной (r=+0,575, p<0,05) и личностной тревожности (r=+0,480, p<0,05). Увеличение продукции Пр у данного контингента женщин является результатом адаптации к стрессовым факторам, которые сопровождают женщину во время беременности. Under results of estimation of psychological state of 67 pregnant women, namely, by means of estimation of the trait anxiety level, there was found exceeding of its high level by 4 times and middle level – by 8 times. Level of state anxiety as an indicator of emotional reaction on stress situation was low for 29.8% pregnant women, middle – for 62,7% pregnant women and high – for 7,5%. Based on carried out investigation there was found statistically valid higher level (p<0.05) of prolactin of pregnant women with middle;high level of state anxiety (128,11±29,34 nm/ml) comparing to the pregnant women with its low level (94,02±24,05 nm/ml). Concentration of prolactin in blood of pregnant women with low level of state anxiety depends on gestation term (r=+0,673, p<0,05) and doesn’t connected both with level of state anxiety (r=;0,101, p>0,05), trait anxiety (r=+0,339, p>0,05) and with any of indicators which characterized performed complex of psychodiagnostic methods of estimation of psychological state. In cases with pregnant women with middle and high level of state anxiety connection between prolactin and pregnancy term (r=+0,183, p>0,05) is absent and positive connection with level of neuroticism (r=+0,363, p<0,05), state anxiety (r=+0,575, p<0,05) and trait anxiety (r=+0,480, p<0,05) is available. Increase of prolactin producing in this category of women is a result of adaptation to the stress factors which accompany women during pregnancy.
Оценка влияния психологического состояния женщин во время беременности на уровень пролактина
Estimation of influence of psychological state of women on prolactin during pregnancy
Keywords: вагітність; психологічний стан; тривожність; пролактин; беременность; психологическое состояние; тревожность; pregnancy; psychological status; anxiety; prolactin