Себорейний дерматит і Malassezia spp. - Одінцова, І. В.; Дюдюн, А. Д.; Гладишев, Віталій Валентинович; Поліон, Н. М.; Одинцова, И. В.; Дюдюн, А. Д.; Гладышев, В. В.; Полион, Н. Н.; Odintsova, I. B.; Dyudyun, A. D.; Gladishev, V. V.; Polion, N. M. (My University, 2019)
Виявлення Malassezia spp. у хворих на себорейний дерматит (СД). Матеріали та методи. Під нашим спостереженням перебували 57 хворих на СД віком від 18 до 57 років. Середній вік пацієнтів становив 27,5 року. Всім хворим на СД проводили обстеження із застосуванням таких методів: огляд шкіри, мікроскопічні, бактеріологічні методи дослідження, загальний і біохімічний аналіз крові, загальний аналіз сечі і облік суб’єктивних відчуттів пацієнта. Результати. Серед хворих на СД було встановлено жирну клінічну форму в 33 (57,9%), змішану – у 17 (28,8%) і суху – в 7 (12,3%) хворих. Комплексне мікробіологічне обстеження 57 хворих на СД дало змогу виявити Malassezia spp. у 87,7% пацієнтів. Захворювання найчастіше починалось у період статевого дозрівання. Дерматит мав тривалий перебіг з частими рецидивами, переважно в осінньо-зимовий період та внаслідок порушення дієти. Висновки. Наявність у 87,7% пацієнтів Malassezia spp. підтверджує їхню роль у розвитку та забезпеченні рецидивів СД, що необхідно враховувати лікарю, призначаючи комплексне лікування. Выявление Malassezia spp. у больных себорейным дерматитом (СД). Материалы и методы. Под нашим наблюдением находились 57 больных СД в возрасте от 18 до 57 лет. Средний возраст пациентов составил 27,5 года. Всем больным проводилось обследование с применением следующих методов: осмотр кожи, микроскопические и бактериологические методы исследования, общий и биохимический анализ крови, общий анализ мочи и учет субъективных ощущений пациента. Результаты. Среди больных СД была установлена жирная клиническая форма у 33 (57,9%), смешанная – у 17 (28,8%) и сухая – у 7 (12,3%) больных. Комплексное микробиологическое обследование 57 больных СД позволило выявить Malassezia spp. у 87,7% пациентов. Заболевание чаще начиналось в период полового созревания. Дерматит имел длительное течение с частыми рецидивами, преимущественно в осенне-зимний период и вследствие нарушения диеты. Выводы. Наличие у 87,7% пациентов Malassezia spp. подтверждает их роль в развитии и обеспечении рецидивов СД, что необходимо учитывать врачу при планировании комплексного лечения. Оf the work was the identification of Malassezia spp. in patients with seborrheic dermatitis. Materials and methods. We observed 57 patients with seborrheic dermatitis between the ages of 18 and 57 years. The average age of patients was 27.5 years. All the patients with seborrheic dermatitis were examined by the following methods: examination of the skin, microscopic and bacteriological examination, general and biochemical blood analysis, urinalysis, and consideration of the patient’s subjective sensations. Results and its discussion. Among patients with seborrheic dermatitis, a fatty clinical form was established in 33 (57.9%), mixed in 17 (28.8%) and dry in 7 (12.3%) patients. A comprehensive microbiological examination of 57 patients with seborrheic dermatitis allowed to detect Malassezia spp. in 87.7% of patients. The disease often began during puberty. Dermatitis had a long course with frequent relapses, mainly in the autumn-winter period and due to a violation of the diet. Conclusions. The presence in 87.7% of patients Malassezia spp. confirms its role in the development and maintenance of recurrence of seborrheic dermatitis, which a doctor must consider while planning a complex treatment.
Себорейный дерматит и Malassezia spp.
Seborrheic dermatitis and Malassezia spp.
Keywords: себорейний дерматит; Malassezia spp.; комплексне лікування; себорейный дерматит; комплексное лечение; seborrheic dermatitis; complex treatment