Вплив системних змін на якість надання медичної допомоги хворим на гострий інфаркт міокарда в Україні - Кисельов, Сергій Михайлович; Назаренко, Олена Валеріївна; Kyselov, S. М.; Nazarenko, O. V. (My University, 2022)
Протягом останніх 5 років в Україні докорінно змінилася система надання медичної допомоги пацієнтам з гострим інфарктом міокарда (ГІМ). Приєднання нашої країни до європейської громадської ініціативи Stent for Life сприяло формуванню національної реперфузійної мережі, що забезпечило широку доступність медичної допомоги пацієнтам з ГІМ завдяки максимально швидкій доставці хворих до клініки з можливістю проведення цілодобового екстреного коронарного стентування. На сьогоднішній день в Україні в режимі 24/7 успішно функціонують 42 реперфузійні центри, де понад 50% хворих на ГІМ проводять первинне перкутанне коронарне втручання (ПКВ). Майже 70% пацієнтів доставляється до клініки в перші 6 годин від початку симптомів ГІМ, що відповідає обов'язковому «терапевтичному вікну» для проведення екстреного ПКВ. Середня кількість виконаних первинних ПКВ при ГІМ збільшилась у 4 рази у 2018 р. порівняно з 2012 р., досягнувши показника 286 процедур на 1 млн населення. У 2016 р. якісно змінилася структура реперфузійної терапії: зросла загальна кількість реперфузійних процедур за рахунок зменшення частки тромболітичної терапії та зростання частоти використання найбільш ефективного методу – первинного коронарного стентування в пацієнтів з ГІМ. Системні перетворення в структурі надання медичної допомоги хворим на ГІМ сприяли зниженню госпітальної летальності з 14,1% у 2012 р. до 13,81% у 2019 р. For the past 5 years, the system of providing medical care to patients with acute myocardial infarction (AMI) has radically changed in Ukraine. The accession of our country to the European initiative "Stent for Life" contributed to the creation of the national reperfusion network. It ensured the wide availability of medical care for patients with AMI due to the fastest delivery of patients to clinics that provide a 24-hour emergency coronary artery stenting. Nowadays in Ukraine, 42 reperfusion centers are successfully operating 24/7/365 care delivery and more than 50% of patients with AMI undergo primary percutaneous coronary intervention (PCI). Almost 70% of patients are delivered to clinics within the first 6 hours after the onset of AMI symptoms, which corresponds to the obligatory “therapeutic window” for emergency PCI. The average number of primary PCI performed in AMI increased by 4 times in 2018 compared to 2012, reaching 286 procedures per 1 million population. The structure of reperfusion therapy has qualitatively changed in 2016. The total number of reperfusion procedures increased due to a decrease of thrombolytic therapy cases and an increase in the frequency of using the most effective method – primary coronary stenting in patients with STEMI. Systemic changes in the structure of medical care providing to patients with AMI contributed to a decrease in hospital lethality in patients with AMI - from 14,1% in 2012 to 13,81% in 2019.
The impact of systemic changes on quality of care providing in acute myocardial infarction in Ukraine
Kyselov S. - https://orcid.org/0000-0003-0125-665X; Nazarenko O. - https://orcid.org/0000-0002-8609-8365.
Keywords: гострий інфаркт міокарда; перкутанні коронарні втручання; реперфузійна терапія; якість медичної допомоги; acute myocardial infarction; percutaneous coronary interventions; reperfusion therapy; quality of care