Складності діагностики антибіотик-асоційованої діареї на прикладі клінічного випадку - Кривенко, Віталій Іванович; Качан, Ігор Сергійович; Федорова, Олена Петрівна; Кечеджиєва, А. В.; Пахомова, Світлана Петрівна; Kryvenko, V. I.; Kachan, I. S.; Fedorova, O. P.; Kechedzyieva, A. V.; Pakhomova, S. P. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – визначення складності діагностики та лікування хворих з ураженням кишечника внаслідок тривалого приймання антибіотиків. Матеріали та методи. Описали та проаналізували випадок антибіотик-асоційованої діареї у хворої віком 65 років. Результати. У хворої з поєднаною патологією шлунково-кишкового тракту та перенесеним раком сигмовидної кишки після операції з видалення селезінки виникло ускладнення – антибіотик-асоційована діарея. Клінічна картина діареї ускладнилася розвитком псевдомембранозного коліту, що маскувалася лейкемоїдною реакцією та септичним процесом. У пацієнтки перебіг захворювання мав рецидивний характер, виникла поліорганна недостатність, яка і спричинила летальний наслідок. Висновки. Антибіотик-асоційована діарея, спричинена Clostridia difficile, зумовила виникнення в пацієнтки псевдомембранозного коліту. Складність діагностики полягала в тому, що у хворої клінічні ознаки мали маску звичайної кишкової інфекції, септичного процесу та лейкемоїдної реакції. Aim. To identify challenges in the diagnosis and treatment of a patient with intestinal damage due to long-term use of antibiotics. Material and methods. The case of antibiotic-associated diarrhea in a 65-year-old patient is described and analyzed. Results. The patient with a combined pathology of the gastrointestinal tract and cancer of the sigmoid colon developed a complication after a splenectomy – antibiotic-associated diarrhea. The clinical picture of diarrhea was complicated by the development of pseudomembranous colitis, which was masked by a leukemoid reaction and a septic process. The patient with the relapsing disease course developed multiple organ failure that resulted in a lethal outcome. Conclusions. Diarrhea associated with Clostridia difficile caused the development of pseudomembranous colitis. At the same time, the clinical picture of the disease had a mask of a leukemoid reaction and a septic process.
Difficulties in diagnosing antibiotic-associated diarrhea using a clinical case example
Кривенко В. І. - ORCID ID: 0000-0002-2050-3954; Качан І. С. - ORCID ID: 0000-0001-9249-7824; Федорова О. П. - ORCID ID: 0000-0003-3573-4234; Пахомова С. П. - ORCID ID: 0000-0002-8192-463X.
Keywords: антибіотик- асоційована діарея; псевдомембранозний коліт; діагностика; лікування; diarrhea; pseudomembranous colitis; diagnosis; treatment