Роль взаємозв’язків імунологічних змін з рівнем вірусного навантаження в прогресуванні Hbeag-негативного хронічного гепатиту В - Хелемендик, Анастасія Борисівна (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Мета роботи – визначити взаємозв‘язки змін вмісту цитокінів TNF-α та IFN-γ в сироватці крові з морфологічними змінами в печінці у HBeAg-негативних хворих на хронічний гепатит В. Матеріал та методи. В дослідження увійшло 55 HBeAg-негативних хворих на ХГВ віком від 20 до 78 років. Ступінь фібротичних та некрозо-запальних змін визначено неінвазивними методами. Методом ПЛР визначено кількісний вміст HBV-DNA в крові, методом ІФА визначено HBeAg та anti-HBe, кількісний вміст TNF-α (Elabscience, США) та IFN-γ (Invitrogen, Австрія). ІФА проведено на базі Навчально-лабораторного центру ЗДМУ (проф. Абрамов А.В.). Статистична обробка в програмі Statistica 13 for Windows (StatSoft Inc., No. JPZ804I382130ARCN10-J).
Keywords: тези