Опыт применения ультразвуковой диссекции-аспирации в хирургическом лечении внутримозговых опухолей - Тяглый, С. В.; Тяглий, Сергій Васильович; Tyagliy, S.V. (My University, 2014)
Улучшить качество жизни пациентов с глиальными опухолями головного мозга хирургическим лечением с применением ультразвуковой диссекции-аспирации. Материалы и методы. Проанализированы результаты хирургического лечения глиальных опухолей головного мозга у 35 пациентов в возрасте от 20 до 60 лет с разной продолжительностью заболевания и лечения, разным соматическим статусом и локализацией опухолевого процесса. Комплексное клинико-неврологическое обследование пациентов предусматривало использование нейровизуализирующих методов исследования (каротидная ангиография, компьютерная и магнитно-резонансная томография). Результаты. У 20 (57,1 %) пациентов во время операции использовали ультразвуковой диссектор Sonoca 300, что позволило удалить опухоль в пределах видимых границ у 16 (80 %) из них. У 4 пациентов в послеоперационный период отмечено наростание неврологической симптоматики. Выводы. Использование при оперативном лечении внутримозговых опухолей ультразвуковой диссекции-аспирации позволило минимизировать операционную травму, предотвратить наростание неврологической симптоматики, значительно уменьшить длительность интенсивной терапии в послеоперационный период, улучшить качество жизни оперированных больных. Поліпшити якість життя пацієнтів з гліальними пухлинами головного мозку хірургічним лікуванням із застосуванням ультразвукової дисекції-аспірації. Матеріали та методи. Проаналізовано результати хірургічного лікування гліальних пухлин головного мозку у 35 пацієнтів віком від 20 до 60 років з різною тривалістю захворювання та лікування, різним соматичним статусом і локалізацією пухлинного процесу. Комплексне клініко-неврологічне обстеження пацієнтів передбачало застосування нейровізуалізаційних методів дослідження (каротидна ангіографія, комп’ютерна і магнітно-резонансна томографія). Результати. У 20 (57,1 %) пацієнтів під час операції використали ультразвуковий дисектор Sonoca 300, що дало змогу видалити пухлину в межах видимих меж у 16 (80 %) з них. У 4 пацієнтів у післяопераційний період відзначено наростання неврологічної симптоматики. Висновки. Використання при оперативному лікуванні внутрішньомозкових пухлин ультразвукової дисекції-аспірації дало змогу мінімізувати операційну травму, запобігти наростанню неврологічної симптоматики, значно зменшити тривалість інтенсивної терапії в післяопераційний період, поліпшити якість життя оперованих хворих. To improve the quality of life of patients with glial tumors of the brain surgery with the use of ultrasonic dissection-aspiration. Materials and methods. The results of surgical treatment of glial brain tumors in 35 patients aged 20 to 60 years with different duration of the disease, treatment, physical status, localization of the tumor process. Complex clinical neurological examination of patients included using of neuroimaging methods (carotidangiography, computed and magnetic resonance imaging). Results. In 20 (57.1 %) patients during surgery with the ultrasonic dissector Sonoca 300, which all owed to remove the tumor within the visible boundaries in 16 (80 %) of them. In 4 patients in the postoperative period knots in neurological symptoms. Conclusions. The use of the surgical treatment of intracerebral tumor sultrasonic dissection-aspiration all owed to minimize surgical trauma, neurological symptoms, knots, significantly reduce the time of intensive care in the postoperative period, improve the quality of life of operated patients.
Досвід застосування ультразвукової дисекціїаспірації в хірургічному лікуванні внутрішньомозкових пухлин
Experience of ultrasonic dissection-aspiration using in the surgical treatment of intracranial tumors
Keywords: внутримозговые опухоли головного мозга; хирургическое лечение; ультразвуковой диссектор; внутрішньомозкові пухлини; хірургічне лікування; ультразвуковий дисектор; intracerebral tumor; surgical treatment; ultrasonic dissector