Study of the preferences of doctors and pharmacists regarding medicines for the treatment of diseases of the peripheral nervous system - Brytanova, Т. S.; Zarichna, T. P.; Нotsulia, A. S.; Shostak, Yu. V.; Британова, Тетяна Сергіївна; Зарічна, Тамара Пантелеймонівна; Гоцуля, Андрій Сергійович; Шостак, Ю. В. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
The aim of the work is to assess the preferences of doctors and pharmaceutical workers regarding drugs for the treatment of diseases of the peripheral nervous system in order to optimize the medical supply of the population. Materials and methods. Data from the State Register of Medicines of Ukraine, Compendium-online, questionnaires of neurologists and pharmaceutical workers were used in this research. The search systematic, analytical, qualimetric, comparative, statistical analyses were used in the work. Results. The results of a survey of neurologists revealed that for the treatment of diseases of the peripheral nervous system (radiculopathy, radiculalgia) the most effective treatment regimen is that, which includes “Nucleo CMF Forte”, “Celtican” and “Mielofan”. The effectiveness and safety of the studied drugs were confirmed by qualimetric analysis. However, the results of consumer surveys showed that the latter prefer a treatment regimen that contains “Dicloberl”, “Ketanov” and “Dexalgin”. These drugs are the most irrational in terms of side effects and contraindications. For consumers, the importance of the pharmacological effect outweighs the effects on the body from the side effects of drugs. Мета роботи – оцінювання уподобань лікарів і фармацевтичних працівників щодо лікарських засобів для лікування захворювань периферичної нервової системи для оптимізації лікарського забезпечення населення. Матеріали та методи. Для здійснення аналізу використали відомості Державного реєстру лікарських засобів, Компендіум-онлайн та анкет лікарів-неврологів, фармацевтичних працівників. Під час роботи застосували методи систематичного, аналітичного, кваліметричного, порівняльного та статистичного аналізу. Результати. Результати анкетування лікарів-неврологів дали змогу встановити, що для лікування захворювань периферичної нервової системи (радикулопатії, радикулалгії) найефективнішою є схема лікування, що передбачає призначення Нуклео ЦМФ форте, Келтікану та Мієлофану. Ефективність і безпеку досліджуваних лікарських засобів підтверджено методом кваліметричного аналізу. Втім, результати анкетування фармацевтичних працівників показали, що споживачі віддають перевагу схемі лікування, яка включає Диклоберл, Кетанов і Дексалгін. Ці лікарські засоби – найбільш нераціональні в аспекті побічних впливів і протипоказань. Для споживачів важливість фармакологічного ефекту превалює над наслідками для організму від побічних дій ліків.
Дослідження уподобань лікарів і фармацевтичних працівників щодо лікарських засобів для лікування захворювань периферичної нервової системи
Brytanova T. S. - ORCID ID: 0000-0003-1805-4552; Zarichna T. P. - ORCID ID: 0000-0002-3711-4453; Hotsulia A. S. - ORCID ID: 0000-0001-9696-221X.
Keywords: diseases of the peripheral nervous system; treatment regimens; drugs; pharmacists; doctors; хвороби периферичної нервової системи; схеми лікування; лікарські засоби; фармацевтичні працівники; лікарі