Патоморфологічні та імуногістохімічні зміни в головному мозку при мозкових інсультах в умовах порушення проникностігематоенцефалічного бар’єра - Тертишний, Сергій Ігорович; Гуленко, В. Є.; Тертышный, С. И.; Гуленко, В. Е.; Tertyshny, S. I.; Gulenko, V. E. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Методами патоморфологічного дослідження показано, що при мозкових інсультах на фоні мікроциркуляторних розладів з підвищенням проникності гематоенцефалічного бар’єра в мозку накопичуються імунні клітини, переважно СD 8 і СD 68 з розвитком запальної реакції, що може відігравати важливу роль у патогенезі цереброваскулярних захворювань. Методами патоморфологического исследование показано, что при мозговых инсультах на фоне микроциркуляторных нарушений с повышением проницаемости гематоэнцефалического барьера в мозге накапливаются иммунные клетки, преимущественно СD 8 и СD 68 с развитием воспалительной реакции, которая может играть важную роль в патогенезе цереброваскулярных заболеваний. Pathomorphologic methods show that mainly CD8 and CD68 immune cells are accumulated at brain strokes which are based on microcirculation disorders with increased permeability of blood brain barrier. Accumulation of immune cells is accompained by infl ammation and it can play an important role in pathogenesis of cerebral-vascular diseases.
Патоморфологические и иммуногистохимические изменения в головном мозге при мозговых инсультах в условиях нарушения проницаемости гематоэнцефалического барьера
Pathomorphologic and immunohistochemical changes in brain at brain strokes in conditions of blood brain barrier permeability disorder
Keywords: мозкові інсульти; гематоенцефалічний бар’єр; імуногістохімія; мозговые инсульты; гематоэнцефалический барьер; иммуногистохимия; brain strokes; blood brain barrier; immunohistochemistry