Зіставлення ефективності консервативного і комбінованого лікування з використанням торакопластики у хворих на деструктивний хіміорезистентний туберкульоз легень - Разнатовська, Олена Миколаївна; Євса, В. О.; Худяков, Г. В.; Raznatovska, O. M.; Yevsa, V. O.; Khudiakov, H. V. (My University, 2015)
Актуальність: підвищення ефективності лікування хворих на деструктивний хіміорезистентний туберкульоз легень. Мета дослідження — зіставити ефективність консервативного й комбінованого лікування з використанням хірургічного втручання (торакопластики) у хворих на деструктивний хіміорезистентний туберкульоз легень. Матеріали і методи. Основну групу становили 30 хворих, які отримували комбіноване лікування з використанням хірургічного втручання, а саме торакопластики. Контрольну групу становили 284 хворі, які отримували лише консервативне лікування (антимікобактеріальну хіміотерапію). Результати. Серед хворих контрольної групи ефективність лікування була вищою на 11,7 %. У групі хворих із застосуванням торакопластики середні терміни припинення бактеріовиділення були вірогідно скорочені на 1,8 місяця, загоєння деструкцій в легенях досягнуто вірогідно частіше в 1,5 раза. Висновок. У хворих на деструктивний хіміорезистентний туберкульоз легень при неефективності консервативного лікування використання комбінованого лікування із застосуванням торакопластики при відсутності протипоказань є оптимальним способом підвищення ефективності лікування даної категорії хворих. Introduction. Improving the efficiency of the treatment of patients with destructive drug-resistant pulmonary tuberculosis. Objective — to compare the effectiveness of conservative and combined treatment using surgery (thoracoplasty) in patients with destructive drug-resistant pulmonary tuberculosis. Materials and Methods. The main group consisted of 30 patients who received the combined treatment with surgery, namely thoracoplasty. Control group included 284 patients who received only conservative treatment (antimycobacterial chemotherapy). Results. Among patients in the control group, treatment efficiency was higher by 11.7 %. In group of patients with thoracoplasty, average time of bacterial excretion termination was significantly reduced by 1.8 months, the healing of destructions in the lungs was achieved significantly more often, by 1.5 times. Conclusion. In patients with destructive drug-resistant pulmonary tuberculosis, after the failure of conservative treatment, the use of thoracoplasty in the absence of contraindications is the best solution to increase the efficiency of the treatment of these patients.
Comparison of the effectiveness of conservative and combined treatment using thoracoplasty in patients with destructive drug-resistant pulmonary tuberculosis
Keywords: деструктивний хіміорезистентний туберкульоз легень; консервативне лікування; комбіноване лікування; торакопластика; destructive drug-resistant pulmonary tuberculosis; conservative treatment; combination treatment; thoracoplasty