Медико-биологические аспекты тхеквондо - Михалюк, Е. Л.; Сыволап, В. В.; Ткалич, И. В.; Чечель, Н. М.; Михалюк, Євген Леонідович; Сиволап, Віталій Вікторович; Ткаліч, І. В.; Чечель, М. М.; Mikhalyuk, Ye. L; Syvolap, V. V.; Tkalich, I. V.; Chechel, M. M. (My University, 2009)
У статті вивчено вплив спортивної кваліфікації та статі на показники центральної гемодинаміки та фізичної працездатності у спортсменів високого класу, що займаються тхеквондо. Виявлено переважання показників відносної величини фізичної працездатності у тхеквондисток кваліфікації 1 розряд-КМС. Тхеквондо за характером м'язової діяльності й трехраундовому змагальному двобою досить близько до боксу. Доцільно в тренувальному процесі збільшити обсяг навантаження, що спрямований на розвиток якості витривалості. Infl uence sports qualifi cation and qender on the central hemodynamics and physical capacity for work was study in the sportsman, who was occupied with taekwondo. Woman, who have qualifi cation 1-KMS, of taekwondo outdo by physical capacity for work, than man accordingly qualifi cation. Taekwondo on character of muscle performance and three-round to a competitive duel it is rather close to isolation ward. Expediently in training process to increase volume of a load, directional by development of quality of persistence.
Медико-біологічні аспекти тхеквондо
Medical and biological aspect of taekwondo
Keywords: тхеквондо; чоловіки; жінки; центральна гемодинаміка; фізична працездатність; taekwondo; males; females; central hemodynamics; physical capacity for work