Генералізований пародонтит і ревматоїдний артрит: імунологічні аспекти взаємообтяження - Сміян, С. І.; Мазур, І. П.; Білозецький, І. І.; Смиян, С. И.; Мазур, И. П.; Билозецкий, И. И.; Smiyan, S. I.; Mazur, I. P.; Bilozetskyi, I. I. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Поєднання ревматоїдного артриту і пародонтиту може мати несприятливе прогностичне значення для обох захворювань. З метою вивчення взаємозв’язків між перебігом генералізованого пародонтиту та вмістом тумор-некротичного фактора альфа (TNF-α) обстежили 60 хворих на ревматоїдний артрит. Встановили, що маркери активності й агресії ревматоїдного артриту, такі як наявність ревматоїдного фактора, антитіл до циклічного цитрулінового пептиду та збільшений вміст TNF-α, відіграють вагому роль у прогресуванні пародонтиту. Сочетание ревматоидного артрита и пародонтита может иметь неблагоприятное прогностическое значение для обоих заболеваний. С целью изучения взаимосвязей между течением генерализованного пародонтита у больных ревматоидным артритом и содержанием тумор-некротического фактора альфа (TNF-α) обследовали 60 больных ревматоидным артритом. Установили, что маркеры активности и агрессии ревматоидного артрита, такие как наличие ревматоидного фактора, антител к циклическому цитрулиновому пептиду и увеличенное содержание TNF-α, играют весомую роль в прогрессировании пародонтита. Aim. The combination of rheumatoid arthritis and periodontitis may have an adverse prognostic signiﬁcance for both diseases. Methods and results. In order to study the relationships between generalized periodontitis course and tumor necrosis factor alpha (TNF-α) level 60 patients with rheumatoid arthritis were examined. Conclusion. It was established that markers of activity and aggression of rheumatoid arthritis, such as the presence of rheumatoid factor, antibodies to cyclic citrullinated peptide and increased level of TNF-α, play a key role in the progression of periodontitis.
Генерализованный пародонтит и ревматоидный артрит: иммунологические аспекты взаимоотягощения
Generalized periodontitis and rheumatoid arthritis: imunological aspects of mutual aggravation
Keywords: ревматоїдний артрит; генералізований пародонтит; тумор-некротичний фактор альфа; ревматоидный артрит; генерализованный пародонтит; тумор-некротический фактор альфа; Rheumatoid Arthritis; Periodontal Discases; Tumor Necrosis Factor-alpha