Ефективність і безпечність терапії варфарином у хворих із фібриляцією передсердь під час визначення дози фармакогенетичним методом - Колесник, Михайло Юрійович; Михайловський, Ярослав Максимович; Kolesnyk, M. Yu.; Mykhailovskyi, Ya. M. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – оцінити ефективність і безпечність терапії варфарином (ВФ) у хворих із фібриляцією передсердь (ФП) під час визначення дози фармакогенетичним методом в умовах антикоагулянтного кабінету за результатами однорічного проспективного спостереження. Матеріали та методи. Обстежили 110 хворих із ФП (середній вік – 68,72 ± 0,79 року; 57 чоловіків, 53 жінки). Методом стратифікованої рандомізації пацієнтів із ФП поділили на дві групи: основна – 50 хворих із ФП і визначенням дози ВФ фармакогенетичним методом; контрольна – 60 обстежених із ФП і традиційним призначенням дози ВФ. Через 1 рік спостереження вивчили віддалені кінцеві точки: епізоди надмірної гіпокоагуляції (МНВ > 4) та кровотечі. Досліджували поліморфізми генів CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 шляхом полімеразної ланцюгової реакції; показники коагулограми з розрахунком МНВ щомісяця; обчислювали бали за шкалами CHA2DS2-VASC, HAS-BLED, SAMe-TT2R2; значення TTR – за методом Rosendaal et al. Результати. Розподіл частот генотипів CYP2C9, CYP4F2, VКORC1 у хворих із ФП основної та контрольної груп відповідав рівновазі Харді–Вайнберга. У пацієнтів із ФП і фармакогенетичним методом визначення дози ВФ вірогідно зменшувалася частота та ризик розвитку епізодів надмірної гіпокоагуляції (χ2 = 5,11; p < 0,05; RR = 0,50 (CI 0,27; 0,94)) і кровотеч (χ2 = 9,57; p < 0,05; RR = 0,41 (CI 0,22; 0,77)); групи не відрізнялися за показником TTR.
Efficacy and safety of warfarin therapy in patients with atrial fibrillation using genotype-guided dosing method
Колесник М. Ю. - ORCID ID: 0000-0001-7566-1899; Михайловський Я. М. - ORCID ID: 0000-0002-1310-8585.
Keywords: фібриляція передсердь; варфарин; CYP2C9; CYP4F2; VKORC1; генетичний поліморфізм; фармакогенетика; надмірна гіпокоагуляція; кровотечі; atrial fibrillation; warfarin; genetic polymorphism; pharmacogenetics; excessive hypocoagulation; bleeding