Вегетативное обеспечение центральной гемодинамики и физической работоспособности бегуний на средние дистанции - Михалюк, Е. Л.; Малахова, С. Н.; Диденко, М. В.; Михалюк, Євген Леонідович; Малахова, Світлана Миколаївна; Діденко, М. В.; Mikhalyuk, E. L.; Malahova, S. N.; Didenko, M. V. (ЗДМУ, 2014)
Актуальной проблемой является повышение эффективности технологии тренировочного процесса, необходимость получения достоверной информации о состоянии основных функциональных систем организма легкоатлетов, их физического и психического состояния. Для определения вегетативного обеспечения центральной гемодинамики и физической работоспособности у бегуний на средние дистанции в начале подготовительного периода проведено комплексное обследование, включающее определение показателей электрокардиограммы, вариабельности сердечного ритма, центральной гемодинамики и физической работоспособности у 34 легкоатлеток. Результаты исследования показали, что у бегуний на средние дистанции уровня МС-МСМК превалирует парасимпатическое звено ВНС, гипокинетический тип кровообращения, большие величины физической работоспособности и индекса функционального состояния по сравнению со спортсменками квалификации КМС, I и II–III разряды. Корреляционный анализ продемонстрировал достоверную взаимосвязь, свидетельствующую, что оптимальное вегетативное обеспечение тренировочного процесса бегуний на средние дистанции сопровождается гипокинетическим типом кровообращения и высокими цифрами PWC170/кг и ИФС. Актуальною є проблема підвищення ефективності технології тренувального процесу, необхідності отримання достовірної інформації про стан основних функціональних систем організму легкоатлетів, їхнього фізичного й психічного стану. Для визначення вегетативного забезпечення центральної гемодинаміки і фізичної працездатності у жінок-бігунів на середні дистанції на початку підготовчого періоду здійснили комплексне обстеження, що включало визначення показників електрокардіограми, варіабельності серцевого ритму, центральної гемодинаміки й фізичної працездатності у 34 легкоатлеток. Результати дослідження показали, що у бігунів (жінки) на середні дистанції рівня МС-МСМК превалює парасимпатична ланка ВНС, гіпокінетичний тип кровообігу, значні величини фізичної працездатності та індексу функціонального стану в порівнянні зі спортсменками кваліфікації КМС, I і II–III розряди. Кореляційний аналіз продемонстрував вірогідний взаємозв’язок, який свідчить: оптимальне вегетативне забезпечення тренувального процесу бігунів на середні дистанції супроводжується гіпокінетичним типом кровообігу і високими цифрами PWC170/кг і ІФС.
Вегетативне забезпечення центральної гемодинаміки і фізичної працездатності жінок-бігунів на середні дистанції
Vegetative provision of central hemodynamics and physical performance of middle distance sportswomen-runners
Keywords: бегуньи на средние дистанции; вариабельность сердечного ритма; центральная гемодинамика; физическая работоспособность; корреляция; жінки-бігуни на середні дистанції; варіабельність серцевого ритму; центральна гемодинаміка; фізична працездатність; кореляція; middle distance; women-runners; heart rate; central hemodynamics; physical performance; correlation