Особливості ендодонтичного лікування хронічного симптоматичного періодонтиту на тлі онкологічного захворювання та хіміотерапії - Возний, Олександр Вікторович; Філон, А. М.; Возный, А. В.; Филон, А. М.; Vozniy, O. V.; Filon, A. M. (My University, 2019)
Тема надання стоматологічної допомоги онкохворим була і залишається дуже актуальною. Дослідження стану ротової порожнини у цієї категорії пацієнтів показали високу поширеність стоматологічних захворювань і, як наслідок, значну потребу в стоматологічній допомозі. Хіміотерапія може спричинити такі ускладнення, як стоматит, мукозит, загострення хронічного пульпіту та періодонтит. Пацієнти з несанованою порожниною рота ризикують розвинути ці ускладнення, на відміну від пацієнтів, які регулярно відвідують стоматолога.Мета нашої роботи – вивчити особливості ендодонтичного лікування хворих зі злоякісними но-воутвореннями, які отримують хіміотерапевтичне лікування, та підтвердити використання атрав-матичних та консервативних методів лікування періапікальних запальних процесів.Отримані результати підтвердили, що ліквідація інфекції в кореневому каналі зубів призводить до регенерації періапікального ураження кісткової тканини. Розміри ураження не впливають на тактику лікування.Тема оказания стоматологической помощи онкобольным была и остается очень актуальной. Исследование состояния ротовой полости в этой категории пациентов показало высокую распространенность стоматологи-ческих заболеваний и как следствие, значительную потребность в стоматологической помощи. Химиотерапия может вызвать такие осложнения, как стоматит, мукозит, обострение хронического пульпита и периодонтит. Пациенты с несанированной полостью рта рискуют развить эти осложнения, в отличие от пациентов, которые регулярно посещают стоматолога.Цель нашей работы – изучить особенности эндодонтического лечения больных со злокачественными ново-образованиями, получающих химиотерапевтическое лечение, и подтвердить использование атравматических и консервативных методов лечения периапикальних воспалительных процессов.Полученные результаты подтвердили, что ликвидация инфекции в корневом канале зубов приводит к реге-нерации периапикального поражения костной ткани. Размеры поражения не влияют на тактику лечения. Providing dental care to cancer patients has been and remains very relevant. Studies of the oral cavity in this category of patients have found a high prevalence of dental disease and, as a consequence, a significant need for dental care. Chemotherapy can cause complications such as stomatitis, mucositis, exacerbation of chronic pulpitis, and periodontitis. Patients with an unsanctioned oral cavity run the risk of developing these complications, unlike patients who regularly visit the dentist.The aim of our work was to study the features of endodontic treatment of patients with malignant neoplasms receiving chemotherapy treatment and to confirm the use of atraumatic and conservative methods of treatment of periapical inflammatory processes.The results obtained confirm that the elimination of infection in the root canal of the teeth leads to the regeneration of periapical lesions of bone tissue. The size of the lesion does not affect the tactics of treatment.
Особенности эндодонтического лечения хронического симптоматического периодонтита на фоне нкологических заболеваний и химиотерапии
Peculiarities of endodontic treatment of chronic symptomatic periodontitis on oncological disease and chemotherapy
Keywords: ендодонтичне лікування; періапікальне запалення; онкологія; система коре-невих каналів; хіміотерапевтичні ускладнення; эндодонтическое лечение; периапикальное воспаление; онкология; система корне-вых каналов; химиотерапевтические осложнения; endodontic treatment; periapical inflammation; oncology; root canal system; chemotherapeutic complications