Науково-методичні аспекти викладання побічнoї дії ліків іноземним студентам - Самура, Ірина Борисівна; Григор'єва, Л. В.; Бєленічев, Ігор Федорович (Харків : НФаУ, 2015)
Одним із пріоритетних напрямів, що стоять перед викладачами вищих навчальних медичних закладів, є формування у майбутніх лікарів знань щодо основ раціонального використання лікарських засобів (ЛЗ) та дотримання заходів щодо їх безпеки [1,4]. Побічна дія ЛЗ та лікарська хвороба продовжують залишатись найактуальнішими медичними і соціальними проблемами [5, 6]. Побічна дія ЛЗ може бути зумовлена передозуванням, прискореним насиченням організму, введенням середніх і навіть мінімальних доз високотоксичних препаратів, підвищеною чутливістю, недостатньою функцією органів виділення або порушенням процесів знешкоджування їх в організмі (при печінковій або нирковій недостатності). Частота побічної дії ЛЗ сягає 20% при амбулаторному лікуванні, до 5% хворих потребують госпіталізації для лікування її наслідків. Найчастіше в Україні реєструють побічну дію при застосуванні антибактеріальних препаратів, кровозамінників, протизапальних, знеболювальних препаратів, препаратів кардіологічного профілю, анестетиків, вітамінів, протипухлин- них засобів [2,3,7].
Keywords: іноземні студенти; лікарські засоби; побічна дія лікарських засобів