Розробка технології виробництва вагінальних супозиторіїв з труфузолом - Кльосова, К. Г.; Бушуєва, Інна Володимирівна; Klyosova, K. G.; Bushuyeva, I. V. (My University, 2023)
Не зважаючи на очевидні досягнення вітчизняної та зарубіжної фармацевтичної науки в розробці лікувальних і профілактичних прийомів при терапії гінекологічних патологій, у деяких тварин спостерігається тенденція зростання даних захворювань. Тому своєчасним питанням стало вивчення асортименту ветеринарних препаратів для лікування акушерсько-гінекологічних захворювань, представлених на ринку України. Проведений аналіз показав, що у ветеринарній практиці для лікування ендометритів знаходять застосування багато лікарських форм, що вводяться внутрішньоматково (розчини, емульсії, суспензії, палички, таблетки, брикети, супозіторії, мазі, аерозолі), серед яких найбільш поширеними є тверді форми. Вітчизняний фармацевтичний ринок ветеринарних лікарських засобів не має напруги в таких препаратах. Тому, створення нової м`якої лікарської форми - вагінальних супозиторіїв є актуальним питанням сьогодення. Мета роботи – розробка технології виготовлення нового ветеринарного лікарського засобу – супозиторіїв з трифузолом. Матеріали та методи. Для розробки технології виготовлення лікарського засобу використано бібліометричний метод, а саме було проведено аналіз публікацій в науково-практичних виданнях, огляд наукової літератури, специфікацій обладнання, вимог ГНД (галузевий нормативний документ) 09-001-98, ДФУ (Державна фармакопея України) та керівних Настанов МОЗ України. Результати. До складу виготовлених вагінальних супозиторіїв входить піперидиній 2-[5-(2-фурил)-4-феніл-1,2,4-триазол-3-ілтіо]ацетат, натрій лаурилсульфат, пропіленгліколь, поліетиленоксид-400, проксанол-268 та твін-80. Розроблена робоча рецептура вагінальних супозиторіїв. Технологічний процес промислового виробництва вагінальних супозиторіїв з трифузолом включає в себе п`ять стадій. Висновки. Запропонована технологія виготовлення супозиторіїв вагінальних з піперидиній 2-[5-(2-фурил)-4-феніл-1,2,4-триазол-3-ілтіо]ацетату і натрій лаурилсульфату надає препарату високі фармакотехнологічні, реологічні та біофармацевтичні властивості. Introduction. Despite the obvious achievements of domestic and foreign pharmaceutical science in the development of therapeutic and preventive methods for the treatment of gynecological pathologies, in some animals there is an increasing trend of these diseases. Therefore, it became a timely question to study the assortment of veterinary drugs for the treatment of obstetric and gynecological diseases presented on the market of Ukraine. The conducted analysis showed that in veterinary practice for the treatment of endometritis, many medicinal forms administered intrauterinely (solutions, emulsions, suspensions, sticks, tablets, briquettes, suppositories, ointments, aerosols) are used, among which the most common are solid forms. The domestic pharmaceutical market of veterinary drugs has no tension in such drugs. Therefore, the creation of a new soft medicinal form - vaginal suppositories - is an urgent issue today. The purpose of the work is to develop a technology for the production of a new veterinary medicinal product - suppositories with tripuzol. Materials and methods. The bibliometric method was used for the development of the drug manufacturing technology, namely an analysis of publications in scientific and practical publications, a review of scientific literature, equipment specifications, requirements of IRD (industry regulatory document) 09-001-98, SFU (State Pharmacopoeia of Ukraine) and guidelines Instruction of the Ministry of Health of Ukraine. The results. The manufactured vaginal suppositories include piperidinium 2-[5-(2-furyl)-4-phenyl-1,2,4-triazol-3-ylthio]acetate, sodium lauryl sulfate, propylene glycol, polyethylene oxide-400, proxanol-268 and Tween -80. A working formulation of vaginal suppositories has been developed. The technological process of industrial production of vaginal suppositories with tripuzol includes five stages. Conclusions. The proposed manufacturing technology of vaginal suppositories from piperidinium 2-[5-(2-furyl)-4-phenyl-1,2,4-triazol-3-ylthio]acetate and sodium lauryl sulfate gives the drug high pharmacotechnological, rheological and biopharmaceutical properties.
Development of technology for the production of vaginal suppositors with trufuzol
Кльосова К. Г. - https://orcid.org/0000-0001-6397-0029; Бушуєва І. В. - https://orcid.org/0000-0002-5336-3900.
Keywords: виробництво; стадії виготовлення; рецептура; технологічний процес; супозиторії; трифузол; production; manufacturing stages; formulation; technological process; suppositories; tripuzol