Особливості коморбідного статусу пацієнтів великого промислового міста - Стєшина, Н. О.; Борота, Діана Сергіївна (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Сьогодні зростає значення коморбідності як стану, який суттєво впливає на перебіг основного захворювання, ступінь ефективності терапії та загальну смертність пацієнтів. Метою роботи стало вивчення розповсюдженості коморбіднї патології, визначення найпоширеніших сполучень нозологій у залежності від статі та віку серед пацієнтів великого промислового міста. Було проаналізовано 1019 амбулаторних карт пацієнтів ННМЦ «Університетська клініка» і ЦПМСД Жовтневого району та відібрано 409 за критерієм наявності двох і більше хронічних захворювань (середній вік пацієнтів склав 6114,4 роки; 43% чоловіків, 57% жінок).