Clinical manifestations and diagnosis of acute myeloid leukemia in a patient with a medical history of pulmonary tuberculosis (a case report) - Raznatovska, O. M.; Shalmin, O. S.; Noreiko, S. B.; Разнатовська, Олена Миколаївна; Шальмін, Олександр Самуілович; Норейко, С. Б.; Разнатовская, Е. Н.; Шальмин, А. С. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
The aim is to familiarize practitioners with the initial clinical manifestations of acute myeloid leukemia and its diagnosis in a patient with a past medical history of pulmonary tuberculosis. Materials and methods. The article presents a clinical case of acute myeloid leukemia clinical manifestations based on our own clinical experience and its diagnosis in the patient with previous pulmonary tuberculosis. The patient was followed-up and diagnosed with acute myeloid leukemia in the Municipal Institution “Zaporizhzhia Regional Tuberculosis Clinical Dispensary”. Results. The patient presented in this study was diagnosed with pulmonary tuberculosis and received antimycobacterial treatment including isoniazid and rifampicin, which may have initially contributed to the hematopoietic mechanisms impairment. Perhaps the stressful situation triggered the development of acute myeloid leukemia due to underlying impaired mechanisms of hematopoiesis that had occurred. In this case, the initial clinical manifestations were weakness, loss of appetite and weight loss. A clinical blood analysis with leukogram and the bone marrow biopsy with aspirate examination became priority methods in diagnosing acute myeloid leukemia. The clinical case presented primarily demonstrates patient’s irresponsibility for their own health, who having symptoms such as weakness, loss of appetite, and weight loss for 5 months as well as past medical history of tuberculosis, did not seek medical advice timely. Conclusions. In a patient with a past medical history of pulmonary tuberculosis, priority task is to confirm or rule out reactivation tuberculosis. The initial clinical manifestations of acute myeloid leukemia are: unprovoked weakness for several months; increasing exertional dyspnea; anemia, leukopenia, neutropenia, ESR acceleration. The primary methods to diagnose acute myeloid leukemia are: clinical blood test with leukogram, biochemical blood tests to determine the levels of erythropoietin, ferritin and vitamin B12; bone marrow biopsy with aspirate examination (myelogram); cytochemical examination of bone marrow (myeloperoxidase); bone marrow immunophenotyping (expression of myeloid-associated antigens). Мета роботи – ознайомлення фахівців-практиків із початковими клінічними проявами розвитку гострої мієлоїдної лейкемії та її діагностикою в пацієнта, який раніше мав туберкульоз легень. Матеріали та методи. Наведено клінічний випадок власного спостереження розвитку клінічних проявів гострої мієлоїдної лейкемії та її діагностики в пацієнта, який раніше мав туберкульоз легень. Спостереження за пацієнтом і діагностику гострої мієлоїдної лейкемії здійснили в КУ «Запорізький обласний протитуберкульозний клінічний диспансер». Результати. У пацієнта, результати обстеження та лікування якого наведені в роботі, в анамнезі був туберкульоз легень, хворий отримав антимікобактерільне лікування. Серед протитуберкульозних препаратів – ізоніазид і рифампіцин, що, можливо, спричинили порушення механізмів гемопоезу. Імовірно, стресова ситуація стала поштовхом для розвитку гострої мієлоїдної лейкемії на тлі вже порушених механізмів гемопоезу. У випадку, який описали, початковими клінічними проявами були слабкість, зниження апетиту, втрата ваги. Першочергові методи діагностики гострої мієлоїдної лейкемії: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, стернальна пункція з дослідженням пунктату кісткового мозку. Клінічний випадок, що наведений, демонструє передусім безвідповідальне ставлення до здоров’я самого пацієнта, який, маючи протягом 5 місяців такі симптоми, як слабкість, зниження апетиту, втрата ваги тіла та туберкульоз в анамнезі, своєчасно не звернувся до лікаря на дообстеження. Висновки. У пацієнта, який раніше мав туберкульоз легень, насамперед необхідно підтвердити чи виключити реактивацію туберкульозного процесу. Початкові клінічні прояви гострої мієлоїдної лейкемії: немотивована слабкість протягом кількох місяців, задуха, що посилюється під час фізичного навантаження, анемія, лейкопенія, нейтропенія, прискорена ШОЕ. Першочерговими методами діагностики гострої мієлоїдної лейкемії є загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; біохімічний аналіз крові з визначенням рівнів еритропоетину, феритину та вітаміну В12; стернальна пункція з дослідженням пунктату кісткового мозку (мієлограма); цитохімічне дослідження кісткового мозку (мієлопероксидаза); імунофенотипування кісткового мозку (експресія мієлоїдних антигенів). Цель работы – ознакомление специалистов-практиков с начальными клиническими проявлениями развития острой миелоидной лейкемии и ее диагностикой у пациента, который в прошлом перенес туберкулез легких. Материалы и методы. Описан клинический случай собственного наблюдения развития клинических проявлений острой миелоидной лейкемии и ее диагностики у пациента, который в прошлом перенес туберкулез легких. Наблюдение за пациентом и диагностика острой миелоидной лейкемии проведены в КУ «Запорожский областной противотуберкулезный клинический диспансер». Результаты. У пациента, результаты обследования и лечения которого описаны в работе, в анамнезе был туберкулез, больной получил антимикобактерильное лечение. Среди противотуберкулезных препаратов – изониазид и рифампицин, которые, возможно, способствовали нарушению механизмов гемопоэза. Вероятно, именно стрессовая ситуация стала толчком для развития острой миелоидной лейкемии на фоне уже нарушенных механизмов гемопоэза. В представленном случае начальными клиническими проявлениями стали слабость, снижение аппетита и потеря веса. Первоочередные методы диагностики острой миелоидной лейкемии: общий анализ крови с лейкоцитарной формулой, стернальная пункция с исследованием пунктата костного мозга. Представленный клинический случай демонстрирует прежде всего безответственное отношение к здоровью самого пациента, который, имея в течение 5 месяцев такие симптомы, как слабость, снижение аппетита, потеря веса и туберкулез в анамнезе, своевременно не обратился к врачу на дообследование. Выводы. У пациента, который в прошлом перенес туберкулез легких, в первую очередь необходимо подтвердить или исключить реактивацию туберкулезного процесса. Начальные клинические проявления острой миелоидной лейкемии: немотивированная слабость в течение нескольких месяцев, нарастающая одышка при физической нагрузке; анемия, лейкопения, нейтропения, ускоренная СОЭ. Первоочередные методы диагностики острой миелоидной лейкемии: общий анализ крови с лейкоцитарной формулой; биохимический анализ крови с определением уровней эритропоэтина, ферритина и витамина В12; стернальная пункция с исследованием пунктата костного мозга (миелограмма) цитохимические исследования костного мозга (миелопероксидаза), иммунофенотипирование костного мозга (экспрессия миелоидных антигенов).
Клінічні прояви та діагностика гострої мієлоїдної лейкемії в пацієнта з перенесеним раніше туберкульозом легень (клінічний випадок)
Клинические проявления и диагностика острой миелоидной лейкемии у пациента с перенесенным ранее туберкулезом легких (клинический случай)
Разнатовська О. М. - ORCID ID: 0000-0003-2252-9063
Keywords: pulmonary tuberculosis; acute myeloid leukemia; туберкульоз легень; гостра мієлоїдна лейкемія; туберкулез легких; острый миелоидный лейкоз