Стилістичні особливості романів "Жертва забутого майстра" Є. Кононенко та "Втеча майстра Пінзеля" В. Єшкілєва - Звягіна, Ганна Олександрівна; Соляненко, Олена Леонідівна; Zviahina, H. O.; Solyanenko, O. L. (My University, 2024)
Стаття присвячена розгляду стилістичних особливостей романів В. Єшкілєва та Є. Кононенко, написаних на замовлення видавництва для популяризації творчості відомого західноукраїнського скульптора Йогана-Георга Пінзеля. Особливість індивідуального стилю кожного письменника зумовила створення різних за жанром (біографічний роман з елементами містики та історико-містичний детектив), сюжетом та часовим простором, проте однаково цікавих творів. Відповідно до тематики творів, різноманітними, але такими, що розкривають подальший зміст романів, є епіграфи. Завдяки нечисленним архівним знахідкам першоджерел життя і творчості скульптора, виникає безліч гіпотез про місце його навчання, проживання та попередній досвід. Досліджені різні групи порівнянь (групи зовнішність, вдача, поведінка, сприйняття органами чуття, заперечні у Єшкілєва) та вставні конструкції (вираження впевненості, невпевненості, послідовності думок, вказівка на джерело повідомлення у Кононенко). Визначено вживання вставлених конструкцій (структурно словосполучення, речення та абзац) та полісиндетона (заперечні, роздільні та уточнювальні) як особливостей обох авторів. Різного типу еліпсиси, такі як оказіональні та дієслівні як особливість розмовного синтаксису визначені у В. Єшкілєва. Як експресивне явище усної мови, а також ознака постмодерного письма парцеляція вживається з метою інтонаційного виділення, актуалізації обставин, передачі психоемоційного стану, конкретизації базової частини, ритмізації прози. Така стилістична фігура, що виникає в результаті повтору споріднених слів, як тавтологія є виключно особливістю роману «Втеча майстра Пінзеля». The article examines the stylistic features of the novels by V.Yeshkilev and Y.Kononenko, written by order of the publishing house to promote the work of the famous Western Ukrainian sculptor Johann-Georg Pinsel. The peculiarity of the individual style of each writer led to the creation of works of different genres. Such as a biographical novel with elements of mysticism and a historical mystery detective story. The works are different in terms of plot and time, but equally interesting. The epigraphs are varied according to the subject matter of the works. The epigraphs are varied, but they reveal the further content of the novels. There are few archival finds of primary sources of the sculptor’s life and work. There are many hypotheses about his place of study, residence and previous experience. Different groups of comparisons (groups of appearance, character, behaviour, perception by the senses, negated in Yeshkiliev’s novel) are studied. Insertion constructions (expressions of confidence, uncertainty, sequence of thoughts, indication of the source of the message are described in Kononenko). The specifics of the use of inserted constructions (structurally, these are phrases, sentences and paragraphs) are determined. The peculiarity of both authors is polysyndeton (negative, separating and clarifying types). Various types of ellipses, such as occasional and verbal, are identified by V. Yeshkilev as a feature of colloquial syntax. As an expressive phenomenon of spoken language, as well as a feature of postmodern writing, parcellation is used for the purpose of intonational emphasis. Parcellation helps to actualise the circumstances, convey the psycho-emotional state, specify the basic part, and rhythmise the prose. Tautology, a stylistic figure that arises from the repetition of related words, is a unique feature of the novel The Escape of Master Pinsel.
Stylistic features of the novels “The victim of the forgotten master” by Ye. Kononenko and “The escape of the master pinsel” by V. Eshkiliev
Keywords: порівняння; вставні конструкції; вставлені конструкції; полісиндетон; еліпсис; парцеляція; тавтологія; comparison; insertion; inserted constructions; polysyndeton; ellipsis; parcellation; tautology