Оцінка голосової функції у осіб голосомовних професій хворих на хронічний фарингіт - Кришталь, В. М. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Загальновизнаним є факт значної поширеності патології глотки серед населення, чим пояснюється постійний інтерес до питань діагностики та лікування захворювань, обумовлених цією патологією. За даними літератури, близько 40% із загальної кількості пацієнтів, які звертаються до оториноларинголога становить патологія глотки. Зокрема, хронічний фарингіт (ХФ) – одне з найбільш поширених захворювань. Причинами виникнення ХФ є: вплив полютантів на слизову оболонку, метаболічні розлади, захворювання внутрішніх органів, респіраторної системи, вік пацієнта, патогенна мікрофлора. Патоморфологічно виділяють катаральний, гіпертрофічний та атрофічний ХФ. Запальний процес в області слизової оболонки глотки порушує нормальне функціонування рецепторних елементів n. trigeminus (V), n. glossopharyngeus (IX) і n. vagus (Х), внаслідок чого виникають зміни як в тембрі, так і в нормальному режимі вібрації голосових складок по відношенню до її частоти. Тому хворі скаржаться на періодичну захриплість, біль, першіння та відчуття "клубка" в горлі, напруження при фонації.
Keywords: тези доповідей