Патогенетическое значение SCD40L у пациентов пожилого и старческого возроста со стабильной стенокардией напряжения: альтернатива С-реактивному белку - Крайдашенко, О. В.; Шальмина, М. А.; Крайдашенко, Олег Вікторович; Шальміна, Марія Олександрівна; Kraidashenko, O. V.; Shalmina, M. A. (ЗДМУ, 2013)
Изучен уровень С-реактивного белка, растворимой формы лиганда CD40, ишемических эпизодов миокарда у 108 пациентов пожилого и старческого возраста со стабильной стенокардией напряжения II и III ФК, а также 33 практически здоровых лиц. Показано, что у пациентов основной группы отмечено повышение уровня sCD40L и С-реактивного белка в крови. По данным корреляционного анализа выявлена сильная взаимосвязь между указанными показателями, а также длительностью ишемических изменений миокарда у больных пожилого и старческого возраста со стабильной стенокардией напряжения II и III ФК. Вивчено рівень С-реактивного білка, розчинної форми ліганда CD40, ішемічних епізодів міокарда у 108 пацієнтів похилого та старечого віку зі стабільною стенокардією напруження II и III ФК, а також 33 практично здорових осіб. Показано, що у пацієнтів основної групи визначено підвищення рівня sCD40L і С-реактивного білка у крові. За даними кореляційного аналізу виявлено сильний взаємозв’язок між зазначеними показниками, а також тривалістю ішемічних змін міокарда у пацієнтів похилого і старечого віку зі стабільною стенокардією напруження. The level of C-reactive protein (CRP), soluble form of CD40L and ischemic myocardial episodes were studied in 108 patients with stable angina II-III FC of elderly and senile age, and also in 33 practically healthy persons. It was shown the increase of sCD40L level and CRP in blood of the basic group of patients. According to the cross-correlation analysis strong correlation was noticed for the indicated indexes, and also for the duration of ischemic changes of myocardium for the elderly and senile patients with stable angina.
Патогенетичне значення sCD40L у пацієнтів похилого і старечого віку зі стабільною стенокардією напруження: альтернатива С-реактивному білку
Pathogenetic value of sCD40L in elderly and senile patients with stable angina: alternative for C-reactive protein
Keywords: С-реактивный белок; sCD40L; ишемия миокарда; ишемическая болезнь сердца; стабильная стенокардия; напряжения; пожилой и старческий возраст; С-реактивний білок; ішемія міокарда; ішемічна хвороба серця; стабільна стенокардія напруження; похилий і старечий вік; C-reactive protein; myocardial ischemia; ischemic heart disease; stable angina; elderly and senile age