Взаємозв’язок фізичної активності та когнітивних функцій у пацієнтів на артеріальну гіпертензію - Кривенко, Віталій Іванович; Герасименко, Лариса Вікторівна; Федорова, Олена Петрівна; Качан, Ігор Сергійович; Пахомова, Світлана Петрівна; Шехунова, Ірина Олександрівна (My University, 2025)
Порушення когнітивних функцій є найбільш раннім проявом хронічної цереброваскулярної недостатності у пацієнтів із артеріальною гіпертензією. В результаті дослідження було встановлено залежність між ступенем фізичної активності та вираженістю когнітивних порушень у хворих на артеріальну гіпертензію. Чинниками ризику погіршення когнітивних функцій у хворих був низький рівень фізичної активності.
Keywords: артеріальна гіпертензія; фізична активність; когнітивні порушення