Дослідження жарознижувальної дії нових S-похідних 1,2,4-триазолу, що містять морфолінометиленовий замісник - Щербина, Роман Олександрович; Shcherbyna, R. О. (My University, 2016)
Висока температура – це захисна реакція організму людини на проникнення різного роду інфекцій, вірусів, які можуть спровокувати зниження імунітету людини та появу захворювань [1, 2]. Відомо, що висока температура сама по собі – не хвороба, а ознака або симптом захворювання. Метою досліджень був фармакологічний скринінг антипіретиків серед вперше синтезованих похідних 1,2,4-триазолу. Обєктами дослідження були нові алкілпохідні 4-R-3-(морфолінометилен)-1,2,4- триазол-5-тіонів, синтезовані в лабораторії органічного синтезу кафедри токсикологічної та неорганічної хімії Запорізького державного медичного університету під керівництвом проф. О. І. Панасенко та проф. Є. Г. Книша. It is known that high temperature is a sign or a symptom of the disease. In order to struggle with this disease there are actively used antipyretics. Importantly, this class of drugs along with analgesic and antiinflammatory properties is also exhibits a sufficiently wide range of side effects. Therefore, the search for drugs with high antipyretic activity and low toxicity is very important and actual. Suffice it interesting and promising in this direction are 1,2,4-triazole thioderivatives. The aim of this research was the pharmacological screening of antipyretics among 4-R-3- (morpholinomethylene)-1,2,4-triazole-5-thiones alkyl derivatives which were synthesized for the first time. Experimental fever was reproduced on white non-linear rats by administration of 2,4-dinitrophenol in a dose of 20 mg/kg. As reference agent was used an acetylsalicylic acid at 100 mg/kg.
The researching of antipyretic effect for new S-derivatives 1,2,4-triazoles with morpholinomethylene fragment
Keywords: S-похідні 1,2,4-триазол; жарознижувальна дія; гіпертермія; антипіретики; S-derivatives 1,2,4-triazole; antipyretic effect; hypothermia; antipyretics