Лабораторні зміни та прогностичні показники несприятливого перебігу хронічної серцевої недостатності зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка, зайвою вагою та супутньою фібриляцією передсердь - Бідзіля, Петро Петрович; Каджарян, Віталій Георгійович; Bidzilya, P. P.; Kadzharian, V. H. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – дослідити особливості клініко-лабораторних змін і визначити прогностичні показники несприятливого перебігу хронічної серцевої недостатності зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка (ХСН збФВЛШ), зайвою вагою та супутньою фібриляцією передсердь (ФП). Матеріали та методи. У відкрите, проспективне, когортне дослідження в паралельних групах залучили 248 хворих на ХСН збФВЛШ на тлі надлишкової маси тіла (НМТ) й абдомінального ожиріння; середній вік – 65,0 ± 11,0 року, 146 (58,9 %) жінок і 102 (41,1 %) чоловіки. У першу групу включили 181 хворого на ХСН збФВЛШ на тлі зайвої ваги без супутньої ФП; у другу групу – 67 пацієнтів із ХСН збФВЛШ і зайвою вагою на тлі супутньої ФП. Усім пацієнтам здійснили комплексне клінічне обстеження, враховували скарги та дані анамнезу, використали об’єктивні й додаткові (лабораторні, інструментальні) методи за чинними стандартами. Результати. У хворих на ХСН збФВЛШ на тлі НМТ та ожиріння при супутній ФП встановили схильність до анемізації, що виявили за вірогідно нижчими показниками гемоглобіну й еритроцитів паралельно з меншими значеннями лімфоцитів, виразніші ознаки системного запалення, дисфункції нирок і печінки з проявами холестазу. Це свідчить про складніші функціональні та структурні порушення органів і систем. У результаті ROC-аналізу у хворих на ХСН збФВЛШ із зайвою вагою та супутньою ФП визначили збільшення частоти настання кумулятивної кінцевої точки при ІМТ ˃32 кг/м2, співвідношенні обводу талії до обводу стегон ˃1,1 Од., вмісті в крові лейкоцитів ˃6 × 109 л, креатиніну ˃96 мкмоль/л, сечовини ˃7,3 ммоль/л, швидкості клубочкової фільтрації ≤65 мл/хв/1,73 м2, співвідношенні ХС ЛПНЩ/ХС ЛПВЩ ˃2,05 Од. У хворих на ХСН збФВЛШ із зайвою вагою та супутньою ФП визначили предиктори п’ятирічної смерті: функціональний клас ХСН ˃ІІ, ХС ЛПВЩ ≤0,9 ммоль/л, ХС ЛПДНЩ ≤0,66 ммоль/л та ТГ ≤1,45 ммоль/л. У цих хворих визначили також предиктори повторної госпіталізації внаслідок декомпенсації ХСН збФВЛШ: вміст лейкоцитів у крові ˃6 × 109 л, ХС ЛПНЩ ˃2,49 ммоль/л, співвідношення ХС ЛПНЩ/ХС ЛПВЩ ˃2,05 Од. та коефіцієнт атерогенності ˃2,91 Од. Aim. To investigate the peculiarities of clinical and laboratory changes and to identify prognostic indicators of the adverse course of chronic heart failure with preserved left ventricular ejection fraction (CHFprEF), excess weight and concomitant atrial fibrillation (AF). Materials and methods. The open, prospective, cohort study in parallel groups included 248 patients with CHFprEF, overweight and abdominal obesity, average age 65.0 ± 11.0 years; 146 (58.9 %) women and 102 (41.1 %) men. The first group included 181 patients with CHFprEF and excess weight without concomitant AF, and the second group – 67 CHFprEF patients with excess weight and AF. The complex clinical examination was performed according to the standards, including complaints, medical and family history, clinical, laboratory and instrumental examinations. Results. It has been established that patients with CHFprEF and overweight or abdominal obesity concomitant AF have a predisposition to anemia, which was manifested by significant lower indicators of hemoglobin and erythrocytes in parallel with lower values of lymphocytes, more pronounced signs of systemic inflammation, dysfunction of the kidneys and liver with manifestations of cholestasis, which indicated deeper functional and structural disorders of organs and systems. ROC-analysis of the patients with CHFprEF, excess weight and concomitant AF demonstrated increase in the clinical endpoints rate for patients with BMI ˃32 kg/m2, the waist circumference / hips circumference ratio ˃1.1 U, leucocytes level ˃6 × 109 l, serum creatinine ˃96 mcmol/l, urea ˃7.3 mmol/l, glomerular filtration rate ≤65 ml/min/1.73 m2, LDL / HDL cholesterol ratio ˃2.05 U. The 5-years death predictors were found in patients with CHFprEF, excess weight and concomitant AF: functional class of CHF ˃ІІ, HDL cholesterol ≤0.9 mmol/l, LDL cholesterol ≤0.66 mmol/l and triglycerides ≤1.45 mmol/l; additionally, there were defined the predictors of recurrent admission to hospital with the CHFprEF decompensation: leucocytes level ˃6 × 109 l, LDL cholesterol ˃2.49 mmol/l, the LDL / HDL cholesterol ratio ˃2.05 U and the atherogenic ratio ˃2.91 U.
Laboratory changes and prognostic indicators of the adverse course of chronic heart failure with preserved left ventricular ejection fraction, excess weight and concomitant atrial fibrillation
Бідзіля П. П. - ORCID ID: 0000-0003-2451-317X; Каджарян В. Г. - ORCID ID: 0000-0003-2542-7142.
Keywords: лабораторні зміни; прогнозування; хронічна серцева недостатність; збережена фракція викиду; зайва вага; ожиріння; фібриляція передсердь; laboratory changes; prognosis; chronic heart failure; preserved ejection fraction; overweight; adiposity; atrial fibrillation