Функціональний стан судинного ендотелію, показники оксидативного стресу, варіабельність серцевого ритму хворих на ішемічну хворобу серця похилого та старечого віку - Воробйова, Ольга Олександрівна; Vorobjova, O. A. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Дисертацію присвячено вивченню особливостей оксидативного стресу у хворих на ішемічну хворобу серця похилого та старечого віку, його ролі у вегетативній регуляції серцевої діяльності, ішемічних змін міокарда, функціонального стану судинного ендотелію, якості життя у цих пацієнтів, а також ефективності застосування метаболітотропного кардіоміопротектора у складі комбінованої терапії в корекції виявлених порушень. У процесі комплексного дослідження варіабельності серцевого ритму, епізодів ішемії міокарда, функціонального стану судинного ендотелію визначено патогенетичне значення процесів оксидативного стресу в розвитку ендотеліальної дисфункції та вегетативної дисфункції у хворих на ішемічну хворобу серця похилого та старечого віку. Встановлені кореляційні зв’язки між активністю процесів оксидативного стресу та зниженням якості життя таких пацієнтів. Доведено ефективність застосування метаболітотропного кардіоміопротектора у складі комбінованої терапії у даної категорії пацієнтів в нормалізації активності оксидантних та антиоксидантних систем, вегетативного забезпечення серцевої діяльності, реверсії ендотеліальної дисфункції та підвищенні якості життя. Dissertation is devoted to studying of features of an oxidative stress in patients of elderly and senile age with ischemic heart disease and its role in vegetative regulation of cardiac activity, ischemic changes of a myocardium, a functional condition of vascular endothelium, quality of life in these patients, and also efficacy of usage of cardiomyoprotector as a part of complex therapy in correction of the revealed violations. In the process of complex examination of heart rate variability, episodes of myocardial ischemia, functional condition of vascular endothelium pathogenetic value of processes of oxidative stress was detected in development of endothelial dysfunction and vegetative dysfunction for patients with ischemic heart disease of elderly and senile age. Correlation was determined between activity of processes of oxidative stress and decline of quality of life of such patients. Efficacy of usage of metabolitotropic cardiomyoprotector in complex therapy was demonstrated in such category of patients in normalization of oxidative and antioxidant systems activity, vegetative providing of cardiac activity, reversion of endothelial dysfunction and quality of life.
Functional condition of vascular endothelium, indexes of oxidative stress, heart rate variability in patients of elderly and senile age with ischemic heart disease
Keywords: похилий та старечий вік; ішемічна хвороба серця; оксидативний стрес; ендотеліальна дисфункція; варіабельність серцевого ритму; якість життя; метаболітотропний кардіоміопротектор; elderly and senile age; ischemic heart disease; oxidative stress; endothelial dysfunction; heart rate variability; quality of life; metabolitotropic cardiomyoprotector