Клінічна характеристика ускладнень вітряної віспи у дорослих хворих - Рябоконь, Олена Вячеславівна; Оніщенко, Неллі Вадимівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Актуальність вітряної віспи визначається високою контагіозністю, з майже 100% маніфестацією захворювання у контактних осіб. Незважаючи на те, що вітряна віспа вважається «дитячою» інфекцією, останнім часом реєструється зростання захворюваності серед дорослого населення різного віку. У дорослих вітряна віспа характеризується вираженим синдромом інтоксикації, рясною поліморфною висипкою, ранньою пустулізацією та розвитком різноманітних ускладнень. Високий ризик розвитку злоякісного перебігу вітряна віспа має у пацієнтів з імунодефіцитним станом різного ґенезу, хронічною та аутоімунною патологією. На сьогодні особливу увагу привертає збільшення випадків тяжкого перебігу вітряної віспи у дорослих імунокомпетентних осіб, з генералізацією процесу та розвитком тяжких специфічних й неспецифічних ускладнень. Мета роботи: проаналізувати ускладнення вітряної віспи у дорослих хворих за даними Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні. Матеріали і методи. Під наглядом було 82 хворих на вітряну віспу, віком від 18 до 44 років. Чоловіків було 82,9%, жінок – 17,1%. Проведені традиційні клініко-лабораторні та інструментальні дослідження.
Keywords: тези доповідей