Функціональні можливості стравохідно-шлункового анастомозу у віддаленому післяопераційному періоді за даними морфо-функційного дослідження - Савві, С. О.; Грома, В. Г.; Замятін, П. М.; Битяк, С. Ю.; Новіков, Є. А.; Жидецький, В. В.; Омельченко, В. Ф.; Замятін, Д. П.; Руденко, С. С.; Нікулін, Р. В.; Пирогова, З. А.; Сущенко, Е. В.; et al. (My University, 2024)
Мета. Морфо-функційна оцінка методу эндопротезування неспроможності швів стравохідно-шлункового анастомозу у віддаленому післяопераційному періоді. Вступ. У даний час погляди на лікувальну тактику за неспроможності швів стравохідних анастомозів є суперечливими і мають діаметрально протилежні думки - від гранично щадної до вкрай агресивної. Оптимізм прихильників паліативних резекцій зумовлений не тільки майже однаковою летальністю з радикальними операціями, що становить 4,0-31,6 %, а й можливістю забезпечення 5-річного виживання 8,5-15,7 % оперованим хворим. Таким чином, залишаються актуальними ряд питань, у тому числі, вивчення морфо-функційних зсувів у клітинах тканин стравохідно-шлункового анастомозу з оцінкою його функціональних можливостей у віддаленому післяопераційному періоді за даними морфологічного дослідження. Purpose: Morpho-functional assessment of the method of endoprosthesis of failure of the esophageal-gastric anastomosis sutures in the distant postoperative period. Introduction. Currently, views on treatment tactics in the case of the inability to suture esophageal anastomoses are contradictory and have diametrically opposite opinions — from extremely gentle to extremely aggressive. Optimism of supporters of palliative resections is due not only to the almost identical mortality with radical operations, which is 4.0-31.6%, but also to the possibility of ensuring 5-year survival of 8.5-15.7% of operated patients. Thus, a number of questions remain relevant, including the study of morpho-functional shifts in tissue cells of the esophageal-gastric anastomosis with the assessment of its functional capabilities in the distant postoperative period based on morphological research.
Functional possibilities of esophageal-gastic anastomosis in the remote postoperative period according to the data of the morpho-functional study
Keywords: стравохідно-шлункові анастомози; неспроможності швів; віддалений післяопераційний період; морфо-функційні дослідження; оцінка методу эндопротезування; esophageal-gastric anastomoses; suture failure; longterm postoperative period; morpho-functional studies; evaluation of the endoprosthesis method