Досвід застосування препарату Лютеіна для лікування дисменореї - Авраменко, Наталія Вікторівна; Грідіна, Ірина Борисівна; Ломейко, Олена Олександрівна; Семененкo, І. В.; Авраменко, Н. В.; Гридина, И. Б.; Ломейко, Е. А.; Семененко, И. В.; Avramenko, N. V.; Gridina, I. B.; Lomeyko, E. A.; Semenenko, I. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Вибір ефективного, безпечного та доступного лікування дисменореї є дуже актуальним питанням. Дисменорея – це циклічний патологічний процес, що виявляється болями внизу живота у дні менструації й супроводжується емоційно-психічними, вегетативними, вегетативно-судинними та обмінно-ендокринними симптомами. Дисменорея підрозділяється на первинну, при котрій не вдається виявити патологічних змін у статевих органах, і вторинну, що пов’язана з гінекологічними захворюваннями (найчастіше – із запальними захворюваннями статевих органів та ендометріозом). Лікарські засоби, котрі застосовують для лікування дисменореї, часто характеризуються наявністю виражених побічних ефектів, незручністю приймання для пацієнтки або високою вартістю. З метою вибору оптимального препарату у 66 пацієнток вивчили ефективність і безпечність лікування дисменореї методом поділу пацієнток на дві групи, одна з них приймала препарат Лютеіна, а інша – дидрогестерон. Встановили, що використання препарату Лютеіна характеризується мінімальною кількістю побічних ефектів через ідентичність прогестерону до натурального, є зручним у застосуванні та відносно недорогим, що натепер робить його оптимальним препаратом для лікування дисменореї. Выбор эффективного, безопасного и доступного лечения дисменореи – очень актуальный вопрос. Дисменорея – это циклический патологический процесс, проявляющийся болями внизу живота в дни менструации и сопровождающийся эмоционально-психическими, вегетативными, вегетативно-сосудистыми и обменно-эндокринными симптомами. Дисменорея подразделяется на первичную, при которой не удаётся выявить патологических изменений в половых органах, и вторичную, связанную с гинекологическими заболеваниями (чаще всего воспалительными заболеваниями половых органов и эндометриозом). Лекарственные препараты, которые используют при лечении дисменореи, нередко характеризуются наличием выраженных побочных эффектов, неудобным для пациенток режимом приёма или высокой ценой. С целью выбора оптимального препарата у 66 пациенток изучена эффективность и безопасность лечения дисменореи методом разделения их на две группы, одна из которых использовала Лютеину, а вторая – дидрогестерон. Установлено, что использование препарата Лютеина характеризуется минимальным количеством побочных эффектов благодаря идентичности натуральному прогестерону, удобным для пациентки режимом использования и относительно невысокой стоимостью. Treatment of dysmenorrhea is a very important question. Dysmenorrhea is a cyclic pathological process, manifested by pain in the lower abdomen in the days of menstruation and is accompanied by emotional-mental, vegetative, vegetative-vascular and metabolic endocrine symptoms. Dysmenorrhea is divided into primary, in which you cannot identify pathological changes in the genital organs, and secondary, associated with gynecological diseases (most often inflammatory diseases of the genital organs and endometriosis). Drugs that are used for dysmenorrhea treatment are often characterized by the presence of side effects, inconvenience for the patient or the high cost. Aim. To analyze drugs use for the treatment of dysmenorrhea. Metods and results. There were 66 patients with dysmenorrhea under our supervision. Patients were divided into two groups of 33 women. Patients with dysmenorrhea of the first group have been treated within 6 months receiving the drug Lutein. The second group of women got synthetic progestins. Conclusion. There is evidence that Lutein is an optimal choice because of its efficiency, an affordable price, a comfortable mode of use and rare side effects.
Опыт использования препарата Лютеина для лечения дисменореи
Experience of the Lutein drugs use for the treatment of dysmenorrhea
Keywords: прогестерон; дисменорея; Лютеина; дисменорея; Лютеіна; progesterone; dysmenorrhea; Lyuteina