Вплив оксидативного стресу на кардіо-респіраторну систему у хворих з поєднаним перебігом синдрому обструктивного апное сну та гастроезофгеальної рефлюксної хвороби - Світлицька, Оксана Анатоліївна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Одним із найчастіших коморбідних станів вважається поєднання синдрому обструктивного сну (СОАС) та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Наявність СОАС обтяжує перебіг ГЕРХ, а тривалий вплив рефлюктату на слизову оболонку стравоходу ініціює збільшення тривалості епізодів апное. Коморбідний перебіг названих нозологій призводить до погіршення функціонального стану серцево-судинної системи. Науковці повідомляють про активацію оксидативного стресу при ізольованому перебігу СОАС та ГЕРХ, але в доступній нам літератури ми не знайшли даних про зміни окислювальних процесів у пацієнтів з поєднанням апное та гастроезофагеального рефлюксу, тому метою нашого дослідження стала оцінка впливу оксидативного стресу на кардіо-респіраторну систему у хворих з поєднаним перебігом СОАС та ГЕРХ. Матеріали та методи: було обстежено 127 пацієнтів: 65 чоловіків, 62 жінки, середній вік склав 65±5,6 років. Пацієнти були розподілені по групах: контрольна група – 21 практично здорових осіб, І група – 23 хворих з ГЕРХ, ІІ група – 26 пацієнтів з СОАС, ІІІ група – 57 пацієнтів з коморбідним перебігом СОАС та ГЕРХ. Всі групи були рівнозначні за віком, статтю, індексом маси тіла. Пацієнтам виконувалась сомнографія набором SOMNOсheck micro cardio. Про наявність СОАС свідчило зростання індексу апное/гіпопное (АНІ) більше, ніж 5подій за 1 годину. Стан серцево-судинної системи оцінювався за допомогою добового моніторування АТ, ехокардіоскопії, дисперсійного картування ЕКГ. Оксидативний стрес оцінювався за рівнем нітротірозіну, 8-гідроксігуаніну в сироватці крові. Статистична обробка даних проводилась за програмою Statistica 6.1 (StatSoft Inc., США).
Keywords: тези доповідей