Вивчення впливу складу крему для топічної терапії мікозу стоп на його консистентні властивості - Притула, Р. Л.; Бушуєва, Інна Володимирівна; Лисянська, Ганна Петрівна; Парченко, Володимир Володимирович; Prytula, R. L.; Bushuyeva, I. V.; Lysyanska, G. P.; Parchenko, V. V. (My University, 2025)
Метою роботи є консистентна оцінка композиції крему з 2-(((3-(2-флуорофеніл)-5-меркапто-4Н- 1,2,4-триазол-4-іл)іміно)метил)фенолом для актуалізації даних про її структурно-механічні властивості та прогнозування оптимального складу для виконання подальших доклінічних досліджень. Матеріалом дослідження стала топічна лікарська форма з 2-(((3-(2-флуорофеніл)-5-меркапто-4Н- 1,2,4-триазол-4-іл)іміно)метил)фенолом на емульсійній основі типу олія/вода, яка зумовлює оптимальні фармакотехнологічні властивості цього фармакотерапевтичного засобу, а також носій. Консистентні властивості композицій оцінювали за допомогою ротаційного віскозиметра «Reotest-2». Оцінювання співвідношення ефективної в’язкості та швидкості зсуву систем показало, що ці величини перебувають у прямопропорційній залежності. Встановлено переважне розташування структурно-механічних властивостей крему з 2-(((3-(2-флуорофеніл)-5-меркапто-4Н-1,2,4-триазол-4-іл)іміно) метил)фенолом 0,01% та його основи в районі реологічного оптимуму консистенції крему, що поряд із незначною величиною «механічної стабільності» (1,74) досліджуваної системи підтверджує абсолютне домінування в ній коагуляційних зв’язків, які мають здатність регенеруватися після деструкції. Це дає можливість варіювати у плані вибору гомогенізаційного обладнання для виробництва лікарської форми, інтенсивності її оброблення, а також дає антиципацію під час зберігання основних структурно-механічних властивостей. The purpose of the work is to evaluate the composition of the cream with 2-(((3-(2-fluorophenyl)-5- mercapto-4H-1,2,4-triazol-4-yl)imino)methyl)phenol to update data on its structurally structural - Mechanical properties and forecasting of the optimal composition for further preclinical studies. The material of the study was the topical dosage form of 2-(((3-(2-fluorophenyl)-5-mercapto-4H-1,2,4- triazol-4-yl)imino)methyl)phenol on the emulsion based type of oil/water, which determines the optimal pharmacotechnological properties of this pharmacotherapeutic, as well as carriers. The consistant properties of the compositions were evaluated using the Rotational Viscosimeter «Reotest-2». The estimate of the ratio of effective viscosity and shift speed showed that the values are directly proportional. The predominant location of the structural and mechanical properties of the cream with 2-(((3-(2-fluorophenyl)- 5-mercapto-4H-1,2,4-triazol-4-yl)imino)methyl)phenol is established by phenol 0.01% and Its basicsю in the area of rheological optimum consistency of the cream, which along with the small value of «mechanical stability» (1.74) the studied system confirms the absolute dominance of coagulation in it, which have the ability to regenerate after destruction. This makes it possible to vary in terms of choice of homogenization equipment for the production of dosage form, the intensity of its processing, as well as anticipation during storage of basic structural and mechanical properties.
Study of the influence of the composition of a cream for topical therapy of foot mycosis on its consistency properties
Keywords: похідні 1,2,4-триазолу; 2-(((3-(2-флуорофеніл)-5-меркапто-4Н-1,2,4- триазол-4-іл)іміно)метил)фенол; крем для зовнішнього застосування; структурно- механічні властивості; консистентна оцінка; мікоз стоп; 1,2,4-trialol derivatives; 2-(((3-(2-fluorophenyl)-5-mercapto-4H-1,2,4- triazol-4-yl)imino)methyl)phenol; cream for external use; structural and mechanical properties; mycosis of the feet