Кардіоваскулярні порушення у хворих з поєднаним перебігом обструктивного апное сну та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби - Кривенко, Віталій Іванович; Світлицька, Оксана Анатоліївна (My University, 2020)
Мета роботи: Дослідити кардіоваскулярні розлади у хворих з поєднаним перебігом обструктивного апное сну (ОАС) та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Матеріали та методи: було обстежено 165 пацієнтів віком 48 (36; 58) років, які були розподілені на чотири групи: І – 31 пацієнт з ГЕРХ, ІІ – 32 хворих з ОАС, ІІІ – 72 пацієнта з коморбідним перебігом ОАС та ГЕРХ, контрольна група – 30 практично здорових осіб. Всім пацієнтам виконувалось: кардіореспіраторний моніторинг, дисперсійне картування (ДК) ЕКГ, добове моніторування ЕКГ тa AТ, ЕХОКС. Результати: Індекс «Міокард» за даними ДК ЕКГ в ІІІ групі був більше, ніж в ІІ групі на +14 % (р<0,05). Аналіз варіабельності серцевого ритму виявив у хворих ІІІ групи зростання компоненту SDNNi в 1,6 разів (р<0,05), RMSSD в 1,71 рази, pNN50 в 4,49 рази порівняно з параметрами в контрольній групі (р<0,05). Компонент HF в ІІІ групі перевищували показники в І групі в 1,87 разів, а параметр LF був більше, ніж у ІІ групі на +20,5 % (р<0,05). В ІІІ групі компонент ТР зростав у 2,4 рази порівняно з показником в контрольній групі (р<0,05). Співвідношення Е/А за даними ЕХОКС в ІІІ групі менше, ніж в ІІ групі на – 18 % (р<0,05). За результатами ROC-аналізу визначений рівень індексу «Міокард» >18,28 % як прогностичний маркер кардіореспіраторних порушень у хворих з поєднаним перебігом ОАС та ГЕРХ. Висновки: У хворих з коморбідним перебігом ОАС та ГЕРХ виявлені найвагоміші порушення функціонування серцево-судинної системи. Для визначення ефективності лікування кардіоваскулярних порушень у хворих на ОАС і ГЕРХ доцільно проводити динамічне спостереження за варіабельністю серцевого ритму та пaрaметрaми ехокардіографії
Keywords: обструктивне апное сну; гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; кардіоваскулярні порушення; вегетативна нервова система