Взаємозв’язок між рівнями мелатоніну та тестостерону в щурів-самців різного віку при виразкових ураженнях шлунка - Гнатюк, В. В.; Кононенко, Н. М.; Кононенко, Н. Н.; Hnatiuk, V. V.; Kononenko, N. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Важливими питаннями в розвитку виразкових уражень шлунка є сезонність і залежність від статі та віку. Серед гормонів, що беруть участь у формуванні виразкових уражень слизової оболонки шлунка, важливе місце належить мелатоніну. З метою встановлення взаємозв’язків між рівнями мелатоніну та тестостерону при виразковому ураженні шлунка в щурів-самців різного віку вивчили рівень цих гормонів у сироватці крові методом імуноферментного аналізу ELISA. Встановили, що на тлі виразкового ураження шлунка відбувається вірогідне збільшення кількості мелатоніну та зниження рівня тестостерону в сироватці крові; ці зміни найбільш виражені в щурів віком 9 місяців. Результати дослідження свідчать про наявність взаємозв’язку між рівнями мелатоніну та тестостерону як у нормі, так і при патології. Важными вопросами в развитии язвенных поражений желудка являются сезонность и зависимость от пола и возраста. Среди гормонов, которые принимают участие в формировании язвенных поражений слизистой оболочки желудка, важное место при надлежит мелатонину. С целью установления взаимосвязи между уровнями мелатонина и тестостерона при язвенном поражении желудка у крыс-самцов разного возраста изучен уровень этих гормонов в сыворотке крови методом иммуноферментного анализа ELISA. Установлено, что на фоне язвенного поражения желудка происходит достоверное повышение количества мелатонина и снижение уровня тестостерона в сыворотке крови; эти изменения наиболее выражены у крыс в возрасте 9 месяцев. Результаты свидетельствуют о наличии взаимосвязи между уровнями мелатонина и тестостерона как в норме, так и при патологии. Seasonality and dependence of age and sex is an important question in the development of ulcer of the stomach. Melatonin has an important place among the hormones that are involved in the formation of ulcer of the gastric mucosa. Aim. In order to establish the relationship between the levels of melatonin and testosterone in ulcerative lesions of the stomach in male rats of different ages their level in the blood serum was studied by enzyme immunoassay ELISA. Methods and results. It was found that against the background of gastric ulceration a signifi cant increase in melatonin levels and decrease in serum testosterone occur, most expressed in rats aged 9 months. Conclusion. The obtained results indicate the presence of the relationship between melatonin and testosterone levels in both normal and pathological conditions.
Взаимосвязь между уровнями мелатонина и тестостерона у крыс-самцов разного возраста при язвенных поражениях желудка
The relationship between the levels of melatonin and testosterone in male rats of different ages with ulcer of the stomach
Keywords: мелатонін; тестостерон; виразки; шлунок; щури-самці; мелатонин; тестостерон; язвы; желудок; крысы-самцы; Melatonin; Testosterone; Ulcer; Stomach; Male; Rats