Особливості електрокардіограми осіб, які займаються спортом. Повідомлення І (огляд літератури) - Михалюк, Євген Леонідович; Сиволап, Віталій Вікторович; Михалюк, Е. Л.; Сиволап, В. В.; Mykhaliuk, Ye. L.; Syvolap, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
В огляді описано сучасне бачення особливостей електрокардіограми осіб, які займаються спортом. Обговорюється доцільність ЕКГ-досліджень у спортсменів. Наводяться рекомендації щодо розширення спектра змін ЕКГ, що належать до особливостей, у спортсменів. Послідовно розглянуті зміни ЕКГ, які часто виявляють у спортсменів: синусова брадикардія та АВ-блокади I ступеня. В огляді наведені власні результати досліджень ЕКГ у спортсменів окремих видів спорту, що розрізняються за статтю та спортивною кваліфікацією. В статье представлено современное видение особенностей электрокардиограммы лиц, занимающихся спортом. Обсуждается целесообразность ЭКГ-исследований у спортсменов. Приводятся рекомендации по расширению спектра изменений ЕКГ, относящихся к особенностям, у спортсменов. Последовательно рассмотрены часто встречающиеся изменения ЭКГ спортсменов: синусовая брадикардия и АВ-блокада I степени. В обзоре представлены собственные результаты исследований ЭКГ у спортсменов отдельных видов спорта, различающихся по полу и спортивной квалификации. The article presents a modern vision of the electrocardiographic features in people involved in sports. The feasibility of ECG study in athletes is discussed. Recommendations for expanding the range of ECG changes related to athletes’ features are provided. Frequently encountered ECG changes in athletes, namely sinus bradycardia and first-degree atrioventricular block, are successively considered. The review presents our own results of ECG studies in athletes in certain sports of different gender and sports qualification.
Особенности электрокардиограммы лиц, занимающихся спортом. Сообщение І (обзор литературы)
Electrocardiographic features in people involved in sports. Report І (a literature review)
Михалюк Є. Л. - ORCID ID: 0000-0003-3607-7619
Keywords: електрокардіограма; спортсмени; брадикардія; АВ-блокада; электрокардиограмма; спортсмены; брадикардия; electrocardiogram; athletes; bradycardia; atrioventricular block