Два случая пахидермодактилии у подростков - Боярская, Л. Н.; Подлианова, Е. И.; Дмитрякова, Г. Н.; Боярська, Людмила Миколаївна; Подліанова, Олена Іванівна; Дмитрякова, Галина Миколаївна; Boyarskaya, L. N.; Podlianova, E. I.; Dmytryakova, G. N. (My University, 2016)
Пахидермодактилия является редкой формой фиброматоза пальцев. Заболевание характеризуется утолщением мягких тканей на латеральных поверхностях проксимальных межфаланговых суставах пальцев кисти. Возможным триггером является повторяющаяся минимальная травматизация пальцев в период эмоционального дистресса пациента. Заболевание следует дифференцировать, в первую очередь, с ювенильным ревматоидным артритом. Пахидермодактилия имеет доброкачественное течение и не требует лечения. В статье представлены клинические случаи двух пациентов, которым в ходе обследования в отделение кардиоревматологии городской детской многопрофильной больницы №5 г. Запорожье был выставлен диагноз пахидермодактилии. Пахідермодактилія є рідкісною формою фіброматозу пальців. Захворювання характеризується потовщенням м'яких тканин на латеральних поверхнях проксимальних міжфалангових суглобів пальців кисті. Можливим тригером є мінімальна, повторна травматизація пальців у період емоційного дистресу пацієнта. Захворювання слід диференціювати, передусім, з ювенільним ревматоїдним артритом. Пахідермодактилія має доброякісний перебіг і не потребує лікування. У статті наведені клінічні випадки двох пацієнтів, яким під час обстеження у відділенні кардіоревматології міської дитячої багатопрофільної лікарні №5 м. Запоріжжя був виставлений діагноз пахідермодактилії. Pachydermadactyly is a rare form of digital fibromatosis. The disease is characterized by soft tissue swelling that affects the lateral aspects of the proximal interphalangeal joints of the fingers. Its possible triggers are recurrent minimal trauma of the fingers when feeling emotional distress. This disorder should be considered in the differential diagnosis of juvenile idiopathic arthritis. The disease is benign and does not require treatment. The article presents two cases of pachydermadactyly in adolescent boys.
Два випадки пахідермодактилії у підлітків
Two case of pachydermodactyly in teenagers
Keywords: пахидермодактилия; ювенильный идиопатический артрит; фиброматоз; пахідермодактилія; ювенільний ідіопатичний артрит; фиброматоз; pachydermodactyly; juvenile idiopathic arthritis; fibromatosis